Gündem

Aşı olanlar dikkat! Sinovac aşısı güvenli mi? Yanıt buldu

Türk Toraks Derneği üyeleri, inaktif Çin menşeili Sinovac’ın (CoronaVac) etkilerine dair geniş katılımlı iki çalışma yapıldı. Bu çalışma anket şeklinde gerçekleştirildi ve sağlık çalışanları ‘S-crnvac’ ve sağlık çalışanları ile sağlık çalışanları yakınları ‘Ascovid’ olarak iki farklı grupta gerçekleştirildi.

HASTANEYE YATIŞ ORANI AZALDI

Bu çalışma sonucunda KoronaVac aşısının yan etkileri, büyük ölçüde aşı yerinde kızarıklık, ağrı gibi ve 24 saat içinde görülen hafif etkiler olarak tespit edilse de, inaktif aşı güvenli olarak belirlendi. Bu araştırmaya 2bin 13 kişi katıldı ve CoronaVac ile aşılanma ile katılımcılardaki Kovid-19 oranı yüzde dört oranında azalırken, hastaneye yatış oranlarının ise yüzde 5.5 azaldığı belirlendi.

AŞI GÜVENLİ

Türk Toraks Derneği Üyesi Dr. Şennur Özen, sağlık çalışanları ile gerçekleştirilen ‘S-crnvac’ anket çalışmasına dair açıklama yaptı. Özen açıklamalarında şu ifadelere yer verdi:

“Yaptığımız çalışmada aşının güvenli olduğu, yan etki profilinin büyük oranda beklenen hafif etkilerden oluştuğunu gördük”

ÇALIŞMANIN SONUÇLARI

Paylaşılan sonuçlar ise şöyle oldu:

“Bin 39 (yüzde 64) kadın, 589 erkek (yüzde 36) toplam bin 628 sağlık çalışanı katıldı. Birinci doz CoronoVac aşısı sonrası yüzde 18.4, ikinci doz sonrası ise yüzde 15.6 katılımcı yan etki geliştiğini bildirdi.

Yan etkiler içinde en sık aşı yerinde kızarıklık ve ağrı, baş ağrısı, kas eklem ağrısı, çarpıntı, baş dönmesi ve uyku problemleri olarak kayda alındı. Aşı yan etkileri en çok uygulamadan sonraki 24 saatte görüldü”