Edirne’de 8 köy karantinaya alındı! Aşı yaptırma telaşı başladı

Edirne’de küçükbaş ve büyükbaş hayvanlara kan emen sinekle bulaşan mavi dil hastalığı belirtileri görülmesi üzerine 8 köyde karantina uygulaması başlatıldı. Merkez ve Havsa ilçesinde küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda hastalıktan şüphelenilmesi üzerine, ilgi kurumlara bağlı uzman ekipler hayvanlardan numune aldı. Yapılan araştırmalar sonucu hayvanlara mavi dil hastalığı teşhisi konuldu. Edirne Tarım ve Orman Müdürlüğü ekipleri, hastalığa karşı tüm tedbirleri alıp mücadele başlattı.

Mavi dil hastalığı tespit edilen köyler ile beraber, çevrelerindeki 10 kilometrelik alan içerisinde kalan toplam 8 köyde karantina başlatıldı. Karantina uygulanan köylerle ilgili Havsa Belediyesi de radikal karar aldı. Havsa Belediyesi’nden yapılan duyuruda, küçükbaş ve büyükbaş hayvanlarda oluşan mavi dil hastalığı sebebiyle, Havsa ilçesine bağlı Azatlı ve Abalar köyleriyle beraber, Edirne merkeze bağlı Orhaniye, Karakasım, Doyran, Elçili, Tayakadın ve Üyüklütatar köylerinden gelecek hayvanların ilçede kurulan hayvan pazarına alınmayacağı belirtildi. Bunun üzerine koyun sahiplerinin hayvanlarına aşı yaptırma telaşı içerisinde olduğu açıklandı.

MAVİ DİL HASTALIĞI NEDİR?

Mavi Dil hastalığı kan emen sineklerle bulaşan sığırların yanı sıra diğer geviş getirenlerde de görülen viral enfeksiyöz bir hastalık olarak biliniyor. Ülkemizde “ihbarı mecburi hastalıklar” kategorisinde bulunuyor. Mavi Dil virüsü bugüne kadar insanda izole edilmemiş olup zoonoz bir hastalık değildir. Hayvandan hayvana direk bulaşma oluşturmaz. Hasta hayvanların et, süt ve ürünleri insanlar için risk oluşturmaz. Virüsün şimdiye kadar tanımlanmış 24 serotipi vardır.

Exit mobile version