Ekonomi

25 yıl evli kalanlara güzel haber! Bu şartları taşıyanlara emeklilik!

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yapılan açıklamaya göre daha önce çalışmamış ev hanımlarına güzel haber geldi. Ancak bunun için belirtilen şartları taşıyor olması gerekmektedir. Ev hanımı olması sebebiyle uzun yıllar boyunca çalışmamış kişiler, aylık olarak primlerini ödedikleri durumunda SGK’nın sunduğu fırsattan yararlanabiliyor. Bu şekilde emekli olabilen kişiler, ekonomik açıdan kendilerini daha da rahat hissedebiliyor.

Genç yaşta evlenen çalışıp sigortalı olmayan kişilere emeklilik müjdesi verildi. Geçmişte hiç çalışmayan ev hanımı olanlar 25 yıl evli kalma durumunda şartları taşımaları halinde emekli olabilecekler.

Çalışma hayatına katılamayan ya da emekli olacak kadar çalışmayan kadınlar emeklilikten yararlanamıyor. Ancak meclise sunulan yeni yasa ile birlikte emeklilik prosedüründe değişiklikler meydana gelecek.

Buna göre 06.01.2020 tarihli 2/2492 esas no ile TBMM’ye sevk edilen yasa teklifine göre 25 yıl evli kalan kişiler 50 yaşını doldurmaları durumunda emekli olamayan ev hanımları emeklilik hakkına kavuşabilecek.

Ancak bu durumda ev hanımlarının yasa tasarısında belirilen şartlara uygunluk göstermesi gerekmektedir.

Buna göre şartlar şu şekilde:

SGK ile herhangi bir bağlantının olmaması

Belirli bir süre SGK sisteminde kaydı olan kişiler ise emeklilik için başvuru yaptığında herhangi bir kaydının olmaması

1995 tarihinden önce emekli olmak (En az 25 yıl evli kalmak.9