Ekonomiİş İlanlarıÖzel Sektör İş İlanları

E-ticaret alanında çalışacak 1 milyon kişi aranıyor! Maaşlar 7 bin TL’den başlıyor!

Pandemi döneminde vatandaşların iş araması daha da hızlandı. KPSS sınav şartı olmadan iş arayanlar çeşitli kurumların iş ilanlarını araştırıyor. Özellikle salgın döneminde vatandaşlar, ihtiyaçların büyük bir kısmını online olarak sipariş etmeye başladı. Bu da e-ticaret sektörünün hızlı bir şekilde büyümesine neden oldu.

Lojistik sektörü de dahil olmak üzere bu sektörde işlerin yürümesi için daha 1 milyon kişiye ihtiyaç var. Maaşların ise en az 7 bin TL2den başlayıp, 30 bin TL’ye kadar çıktığı ifade ediliyor.

Konu ile ilgili Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) yeni verileri yayımladı. Yayımlanan verilere göre işsizlik oranı yüzde 12,1. Bu oranın büyük bir kısmını 15-24 yaş grubu yüzde 22,7 ile oluşturuyor.

Üniversitelerden mezun olan gençlerin büyük bir kısmı iş bulmakta zorlanıyor. İş bulamadıkları için de oturup yıllarca memur olabilmek için KPSS’ye hazırlanıyor. Ancak bazı özel sektörler bölüm ve KPSS şartı aramadan personel arayışına başladı. Bu sektörlerin başında e-ticaret ve lojistik geliyor. Ülkemizde bu yılın sonuna kadar e-ticaret alanında çalışan şirketlerin sayısının 350 bine ulaşması bekleniyor. Bu sebeple de çalışacak en az 1 milyon kişiye daha ihtiyaç var.

Uluslararası e-ticaret platformu WORLDEF’in Başkanı Ömer Nart ülkemizdeki e-ticaret sektörü hakkında şunları söyledi:

“2020’de Türkiye’de e-ticaret hacmi, 2019’a göre yüzde 66 artış göstererek 226.2 milyar liraya yükseldi. Ayrıca, 2019’da e-ticaret hacminin genel ticarete oranı yüzde 10 civarındaydı, 2020’de yüzde 16 oldu” diyen Nart, pandeminin etkisiyle yakalanan bu ivmenin artarak devam edeceğini söyledi.Bu artışın, insan kaynağı açığı başta olmak üzere pek çok sorunu da beraberinde getirdiğini kaydeden Ömer Nart, 2019’da 70 bin civarında e-ticaret firması faaliyet gösterirken bu sayının 260 bine çıktığına dikkat çekti ve ekledi: “Bu firmalar, e-ticaretten anlayan çalışana ihtiyaç duyuyor. Ama nitelikli personel bulunamıyor. Bu sebeple e-ticarette ciddi bir yetişmiş işgücü sorunu var. 2021 sonunda bu alanında faaliyet gösteren firmaların sayısının 350 bine çıkması bekleniyor. Yani insan kaynağı ihtiyacı daha da artacak. Şu andaki ihtiyacın lojistik sektörü de dahil olmak üzere en az 1 milyon kişi olduğunu tahmin ediyoruz”

BÖLÜM ŞARTI ARANMIYOR

E-ticaret alanında çalışmak için herhangi bir bölüm şartı aranmıyor. Kendini geliştirmek isteyen herkesin bu alanda çalışabileceğini söyleyen uzman isim, sözlerine, “Sektörde işletme mezunları da var, halkla ilişkiler mezunları da. Ama İngilizce temelli bölümlerden mezunlar bu alanda hızlı yükseliyor. İngilizce işletme, dış ticaret, pazarlama, uluslararası ticaret ve lojistik gibi bölümlerden mezun olanlar daha başarılı olabiliyor” şeklinde devam etti.

BİRKAÇ YIL İÇİNDE MAAŞLAR 7-8 BİN TL’YE ÇIKIYOR

Ömer Nart, bu sektöre başlayan kişilerin birkaç yıl içerisinde maaşlarının 7-8 bin TL’ye çıktığını ifade eden Ömer Nart, “Kişinin yeteneklerine göre bu rakamlar değişiyor. Yazılımcılar, dijital pazarlamacılar gibi iş kollarında 10-20 bin TL civarı maaş alanlar var. E-ticaret müdürleri ve direktörler ise 20-30 bin TL arasında maaş alıyorlar. Kendini geliştiren kişilerin sektörde bir anda yıldızı parlıyor ve herkesten teklif gelmeye başlıyor” açıklamasını yaptı.