Ekonomi

Ödemenizi almazsanız hakkınız yanar! SGK çalışmayanlara toplu para ödüyor!

SGK tarafından pek çok kişiye toplu ödeme yapılıyor. Bir süre SGK’lı olarak çalışan ancak çeşitli sebeplerden dolayı emekliliğe hak kazanmamış kişiler verilen bu toplu ödemeden yararlanabiliyor. SGK prim iadesinden yararlanmak isteyenlerin birtakım şartları taşıması gerekiyor.

SGK’dan toplu para iadesi alabilmek için belirlenen birtakım şartları yerine getirmek gerekiyor. Emekli olmak için yaş ve yıl şartı dolsa bile prim gününü tamamlayamayan kişilere para iadesi yapılıyor.

TOPLU PARA ŞARTLARI NELER?

SGK toplu para şartları tek tek açıklandı. İşte o şartlar:

Sigortalı olarak çalışmıyor olmak (Kendi işini yürütüyor olmamak)

Emeklilik için üç şarttan yıl ve yaşı tamamlamak

9 Eylül 1999 tarihi öncesinde sigortalı olanlar için prim şartı en az 3.600 oluyor. Prime ulaşan kişi yaş üzerinden emekli olabiliyor. Kişinin belirlenenin altında primi varsa, toplu para alabiliyor.

Bütün şartlar tamamlanmışsa, kişi parayı alamaz ve direkt emekli olur. Toplu para talebi vefat eden kişilerin kanuni mirasçılar tarafından yapılıyor. Ancak burada da ölüm aylığı bağlanmaması esas alınıyor. Yaş şartı durumu ise işe giriş tarihine göre değişebiliyor.

YAŞ VE PRİM ŞARTI

9 Eylül 1999 tarihinden sonra ve 1 Mayıs 2008’den önce sigortalı olarak yaş şartı kadınlarda 58, erkeklerde ise 60 olarak ifade ediliyor. Parayı almak için SGK’ya dilekçe ile başvuruda bulunmak gerekiyor. Paranın miktarı ise her yılın katsayısının güncellenmesi ile belli oluyor.