DünyaGenelGündemSağlık

İki doz BioNTech olanlar dikkat! Özlem Türeci ve Uğur Şahin açıkladı: Üçüncü dozun etkisi…

BioNTech‘in kurucu ortaklarından Özlem Türeci ve Uğur Şahin, iki doz koronavirüs aşısı olanlar için flaş bir açıklama bulundu. Üçüncü dozu önerir şekilde açıklamalar yapan aşı geliştiricileri, ikinci dozun ağır hastalıklara karşı koruma sağladığını, ama 3 doz BioNTech aşısının hastalığın bulaşmasını tamamen durduracağını açıkladılar.

Geçtiğimiz günlerde Yunanistan’da bulunan “İmparatoriçe Theophano” ödülünü kazanan BioNTech’in kurucuları, ödül töreninin ardından konuşma yaptılar. Uğur Şahin konuşmasında şunları aktardı:

“Şu an dominant mutasyon Delta varyantı. Laboratuvar deneylerinde gördüğümüz gibi geliştirdiğimiz aşı bunu da nötralize ediyor. Antikorun zamanla azaldığını ve üçüncü bir doz aşının antikor seviyesini yükselteceğini hatırlatmak önemli. Böylelikle Delta varyantına karşı tam koruma sağlanabilir. Bunun ne kadar süre devam edeceğini göreceğiz. İlk dozdan sonra antikor seviyeleri çok yüksek ve biz de bunun etkisinin gelecek bahara kadar devam etmesini umuyoruz. Daha sonra antikor seviyelerine bakmalı ve yeni varyant geliyor mu onu takip etmeliyiz. Şu an aşı olanların güvende olduğunu söyleyebiliriz.”

SALGIN KONTROL EDİLEBİLECEK

Uğur Şahin, üçüncü doz aşı olmanın önemli olduğunu dile getirirken, “Üçüncü doz olmadan hastalığın bulaşması devam edecek. İki doz aşının sadece ağır hastalıkları çok azalttığını biliyoruz. Dolayısıyla ikinci doz ağır hastalıklara karşı koruma sağlıyor fakat üçüncü doz hastalığın bulaşmasını tamamen durduracak. Ayrıca enfeksiyondan korunmanın pandemiyi kontrol altına almadan çok kullanışlı olacağına inanıyorum” ifadesini kullandı.

TAMAMEN GÜVENLİ

Özlem Türeci ise aşının güvenliği konusunda bilgileri paylaşarak, “Bu mRNA teknolojisi hücrenin yapısını değiştirmiyor. Enjekte edildikten sonra işini yapıyor ve bağışıklık tepkisi yaratıyor. Yani vücutta hiçbir şey değişmiyor. Klinik testlerimizde 40.000’den fazla insan aşılandı ve ayrıca dünyada da yüz milyonarca insan aşılandı ve güvenlik verileri bize bunun güvenli olduğunu gösteriyor” dedi.