EkonomiGündemPolitika

Asgari ücretle çalışanlara büyük müjde kapıda! Asgari ücretten vergiler kaldırılıyor, alınan maaş artacak

Ak Parti ile Milliyetçi Hareket Partisi iş birliğiyle oluşturulan Cumhur İttifakı, asgari ücretle çalışanları bir nebze olsun rahatlatacak bir adım atmaya hazırlanıyor. Gittikçe kötüye giden ekonomik şartlar nedeniyle geçim sıkıntısı daha da artan asgari ücretli çalışanların aldıkları maaştan vergilerin kaldırılması yönünde adımlar 2023’ten önce atılacak. Bunun bir nedeninin de ittifakın ‘oy kaybı’ olduğu iddiası gündemde.

AKP ile MHP, asgari ücret düzenlemesini gündeme taşıdı. Ancak iki parti arasında görüş ayrılığı yaşanıyor. Cumhuriyet’in haberine göre, MHP, “söz konusu vergilendirmenin gelir adaletsizliğine sebep olduğunu, asgari ücretlinin artan enflasyon karşısında ezildiğini” belirtiyor. Bu nedenle de “asgari ücretlinin vergilerden muaf olması gerektiğini” dile getiriyor.

Fakat AK Parti kanadının “asgari ücretlinin vergiden muaf olmasından” çok “vergi kalemlerinde kısmi düzenleme üzerinde durduğu” konuşuluyor.

ASGARİ ÜCRETLİDEN KESİLEN VERGİLER

Asgari ücretliden yüzde 14 SGK İşçi Payı, yüzde 1 İşsizlik Sigortası Primi Payı, yüzde 15 gelir vergisi, binde 7.59 da damga vergisi kesilmesiyle, brüt 3 bin 577,50 TL olan asgari ücretin yalnızca 2 bin 825.90 TL’si net gelir olarak hesaplanıyor.