EkonomiGenelGündem

Döviz kurundaki artış direkt olarak etkiledi! Araç alacaklara kötü haber: Yüzde 35 zam geliyor

Döviz kurunda son günlerde yaşanan artışlar araç piyasasını da direkt olarak etkiliyor. Merkez Bankası’nın faiz kararının da ardından rekor kıran dolar/TL kuru 9,50’ye ulaşırken Euro 11 TL’yi gördü. Euro’daki bu artış ise otomobil fiyatlarına olumsuz yönde yansıyor. Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın da ikinci el fiyatlarına zam geleceğini söyleyerek “Markaların Kasım ayından itibaren otomobillere yüzde 4 ile yüzde 6 aralığında zam yapması bekleniyor.” dedi.

Otomobil sektörüne yönelik veri hizmeti sunan Cardata, sektörde beklenen zam oranlarının yüzde 6’yı bulabileceğini açıkladı. Habertürk’e açıklamalarda bulunan Cardata Genel Müdürü Hüsamettin Yalçın, Ağustos ayındaki ÖTV matrah güncellemesinin fiilen sona erdiğini vurguladı.

Yalçın, “Markaların Kasım ayından itibaren otomobillere zam yapması bekleniyor. Bu zamların yüzde 4 ile yüzde 6 aralığında olacağı öngörülüyor. Bu olursa, yüzde 50 ÖTV diliminde araç bulmak çok zor olacak. En ucuz otomobillerde bile fiyatların 150 bin TL seviyesinden, 170 bin TL’lere çıkması bekleniyor. Yıl başına kadar ÖTV’de yeni bir matrah güncellemesi gelebilir” dedi.

Yüzde 35’e Kadar Zam Gelebilir

Gelişmelerin ikinci el piyasasına da yansıyacağının altını çizen Yalçın, “Sıfır kilometre araç fiyatları artarsa, ikinci el araçta da kademeli olarak fiyat artışı gerçekleşecek. Daha önce, Şubat ayına kadar ikinci eldeki fiyatların yüzde 25 artacağını öngörmüştük. Fakat, faiz kararı sonrası dövizde yaşanan artışın, ikinci eldeki zam oranını Şubat’a kadar yüzde 35’e çıkaracağını düşünüyoruz” diyerek gelebilecek zammı ifade etti.