Ekonomi

Prim Ödeyen Herkesi İlgilendiriyor: Toplu Para İadesi Anında Hesaba Yatıyor

SGK emeklilik hakkı elde edemeyen çalışanlara primlerini geri ödüyor. Emekli olamayan vatandaşlara Toplu para iadesi desteği sağlayan SGK, gerekli koşulları sağlayan herkese ödemelerini hesabına yatırıyor. Bunun için toplu para iadesi almak isteyen kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu İl müdürlükleri ya da Sosyal Güvenlik Kurumu ilçe merkezlerine kimlik belgeleri ile başvuru yapmaları gerekiyor. Müracaat kurumda Size verilen matbu dilekçe örneğini doldurarak prim iadesi talebinde buna bilirsin.

Yaşlılıklarından emekli olmak isteyen vatandaşlar çalışma hayatları boyunca mevzuatta yer alan üç temel koşulu aynı anda yerine getirmek zorundadır. Vatandaşlar öncelikle çalışma başlangıcı, ilk başlangıç tarihi ve bunun gibi çoğu koşula bağlı olarak değişen SGK prim ödemesi koşulunu sağlamak zorundadır.

SGK prim ödemesinin koşullarının yanı sıra çalışanların belirli bir çalışma gün koşuluna da uyumaları gerekmektedir. Son dönemlerde sıkça konuşulan son koşul ise yaş koşulu dur. Yine birtakım etmenlere bağlı olarak değişen bu koşulunda sağlanması halinde emeklilik hakkı kazanılmaktadır.

 SGK Toplu Para İadesi Başvurusu Nereye Nasıl Yapılır?

Size en yakın SGK Güvenlik Kurumu İl müdürlükleri ya da Sosyal Güvenlik Kurumu ilçe merkezleri üzerinden T.C. kimlik belgeniz ile müracaat edebilirsiniz. Başvurduğunuz kurumda Size verilen matbu dilekçe örneğini doldurarak prim iadesi talebinde bulunabilirsiniz

 Kimler Toplu Prim İadesi Parası Alabilir?

Prim parası alabilmek isteyen vatandaşların sağlamaları gereken koşulların başında emekli olmak amacıyla yaş ve gün koşullarını sağlamış olması gerekmektedir.

Toplu Para İadesi Başvuru Şartları

Tüm bu müracaat koşullarını gerçekleştiren vatandaşlar müracaatlarını SGK İl ya da ilçe müdürlüklerine yapabilirler. Başvuru işlemleri yazılı dilekçe ile şahsen yapılacaktır. Ayrıca vefat eden bir sigortalının eşi Ya da çocukları da prim iadesi alabilmek amacıyla müracaat edebilmektedir.

Erken Davranılmalı

Sosyal Güvenlik mevzuatımızda bir bireyin aynı anda iki değişik işyerinde sigortalı olarak çalışmasında bir sakınca bulunmamaktadır. Böylece hem pirime temel kazançları yani SGK’ya bildirilen brüt maaş miktarları artırıyor, hem gel yükseltiyor. Bilime temel kazanç diye tanımladığımız yani SGK’ya bildirilen brüt maaşımızın bir üst sınırı bulunuyor. Alt sınır olan brüt asgari ücretin 7,5 katı tavanı oluşturuyor. Bu rakamlar rakamdan daha yüksek kazanç bildirilmiyor ve prim ödemiyor. Bu nedenle bunu aşan kazançlar amacıyla geri iade olanağı doğuyor. Burada tek bir işte çalışıp tavan kazanç sağlayanlarla iki işte çalışıp tavan Kazancı ajanlar çok ödenen primleri geri alabiliyorlar. SGK aldığı uzun vadeli Sigorta primlerinin yaşlılık aylığı bağlayamadı bölümünü geri iade ediyor bu halde olanlar SGK’ya müracaat ettiklerinde tavanı Aşan kısımdaki sigortalı hissesine geri alabiliyor. Bu geri alınabilir yazılı müracaat yapılması gerekiyor. Böylece sizin adınıza hesap açılıp ortaya çıkan rakam size geri ödeniyor. Faiz işletilmesi nedeniyle ne kadar erken davranırsanız o kadar çabuk ödemeyi alabiliyorsunuz.