Kültür-sanatSağlık

Bengüzar Korel duyurdu: Oksiput Posterior gelişmiş! Göğe bakarak geldi kızımız.. Oksiput posterior nedir?

Yakın zamanda üçüncü kızına kavuşan Halit Ergenç ve Bengüzar Korel çiftinin Leyla isimli kızları dünyaya geldi. Sosyal medyandan paylaşım yapan Bengüzar Korel kızlarının Oksiput posterior şeklinde dünyaya geldiğini duyurdu. Bu nedenle internet üzerinden Oksiput posterior nedir? araştırmaları hız kazandı.

Annenin normal doğum sırasında bebeğin yüzü annenin karnına bakacak şekilde durması bebeğin kafasının arkasının annenin sırtına dönük bir şekilde olmasına neden olur. Bu durum tıp dilinde Oksiput posterior geliş olarak adlandırılmaktadır.

YÜZDE 5’LİK KISMI

Doktorların yaptığı açıklamaya göre doğumların yaklaşık yüzde beşlik bir kısmı bebeğin makatı, ayakları ya da gövdesi yatay bir şekilde doğum kanalına girişinde bulunmaktadır. Bebeğinin başı önde olduğu zaman normal şartlarda yüzü annenin sırtına dönüp bir şekilde durur. Bu normal kabul edilen bir türdür ve tıp Oksiput posterior olarak ifade edilmektedir.

Eğer doğum sırasında bebeğin duruşu normale dönmez ve yüzü annenin sırtına doğru bir şekilde gelirse bu da tıp dilinde Oksiput posterior olarak adlandırılır. Bu da sıkça sancılara ve bel ağrılarına neden olabilmektedir.

Doktorlar bebeğin kafasının hangi pozisyonda olduğunu anlamak için vajinal muayenede parmak kullanabilir ya da bebeğin bıngıldağını kontrol edebilir.

OKSIPUT POSTERIOR POZİSYONUNUN RİSKLERİ

Doğumun evreleri uzayabilir.
Doğum ciddi şekilde zorlaşabilir.
Uzun doğum kesisi ya da makat bölgesine kadar yırtılma oluşabilir.

BENGÜZAR KOREL PAYLAŞTI

Bengüzar Korel yaptığı paylaşımında şu ifadeleri kullandı:

Dünyaya geliş hikayesi ilk günden son ana kadar nev-i şahsına münhasır oldu Leyla’nın..
Evden çıkarken gümbür gümbür gelen sancılara rağmen “Sabah 10:00’da ancak doğururum ben bu kızı” dedim hastanenin kapısından içeri girerken.
Doktorum 40. haftanın sonlarına doğru “Bu kızın gelmemesinin var bir sebebi kordonu kısa olabilir” demişti.
Saatler geçmesine ve vücudum bebeğin gelmesi için tüm hazırlıklarını tamamlamasına rağmen kızımız hala gelmiyordu.
Hastanede geçirilen sancılı 11 saatten sonra tam da dediğim gibi sabah 10:00 da aynen hocanın söylediği şekilde kucağıma bile almama engel olan ve boynuna yerleşen kısacık kordonuyla dünyaya geldi Leyla..
Saatlerce her şey hazır olmasına rağmen dünyaya gelememesinin sebebi bir de kısa kordonun yanı sıra oksiput posterior gelişmiş meğer.
Yani göğe bakarak geldi güzel kızımız.
Bunları neden mi anlatıyorum?
Her doğum diğerinden farklı her bebek bambaşka.
Bu süreçte hiçbir sabit fikir olmasın kafanızda.
Hekiminizi seçerken de deneyimli, tecrübeli, şefkatli, mahremiyete önem veren ve tabii ki en başta bebek ve sizin sağlığınızı her şeyden üstün tutan biri olduğuna emin olun.
Ben çok şanslıydım mükemmel iki insan ve hekim ile beraberdim bu süreçte.
Canım hocalarım insanlıkları, mahremiyete verdikleri önem, tecrübeleri ile iki evladımda da yoldaş oldular bana..
Sağ olun var olun.”