Genel

İkinci el araç satışında flaş karar!

Vatandaşlar son dönemlerde ekonomik sıkıntılarından kurtulup bir nebze rahatlamak için araçlarını satmaya başladı. Konuyla ilgili Yargıtay tarafından ikinci el araç satışlarına emsal bir karar verildiği duyuruldu.

Gelen bilgiye göre Yargıtay ikinci el araç satışında yeni kararı duyurdu. Buna göre internet üzerinden araç satışı için ilanı verip, kaporayı aldıktan sonra satışı gerçekleştirmeyenlerin nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediği kararına hükmetti.

Tüketici, araç alma hayali ile araştırma yapmaya başladı. Beğendiği otomobil için ilan sahibine ulaşan tüketici araç için 100 TL kaporayı belirtilen hesaba gönderdi.

DOLANDIRIK-LDIĞINI ANLADI

Ancak aradan günler geçmesine rağmen ilan sahibine bir türlü ulaşamayan tüketici dolandırıldığını anladı. Bunun üzerine Cumhuriyet Savcılığı’nın yolunu tuttu.

Yapılan araştırma sonucunda satıcının çok kişiden kaparo olarak 100 TL aldığı belirlendi. Kimliği tespit edilen kişi, nitelikli dolandırıcılık suçundan hapis cezasına çarpıtıldı.

VERİLEN KARAR

Kararda şu ifadeler yer aldı:

Kaparo olarak yatırılan paranın sanık tarafından çekildiği ancak sanığın suça konu aracın satışını katılana vermediği ve teslimini de yapmadığı ortadadır. Katılanın da bir daha sanığa ulaşamadığı, sanığın bu şekilde haksız menfaat sağladığı, sanık savunması, katılan beyanı ve tüm dosya kapsamından anlaşıldığından, sanığın nitelikli dolandırıcılık suçunu işlediğinin sabit olduğu gerekçesine dayanan mahkemenin mahkumiyet hükmünde bir isabetsizlik görülmemiştir.

Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, sanığın suç vasfında hata yapıldığına ve verilen kararın yasalara aykırı olduğuna dair yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle mahkumiyet hükmünün onanmasına oy birliği ile hükmedilmiştir.