Gündem

Bilim Kurulundan o kişilere korkunç haber! Omikron varyantı için flaş haber geldi

Güney Afrika’da ortaya çıkan ve ‘Omikron’ adı verilen koronavirüs varyantı tüm dünyada endişe yarattı. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü de bu konu hakkında önemli açıklamalarda bulundu. Özlü açıklamalarında Omikron varyantının bulaşıcılığı, Kovid- 19’un ilk belirlenen türüne göre yüzde 500 daha fazla olabileceğini belirterek, aşı yaptırmayanların ise büyük risk altında olduğunu vurguladı.

BÜYÜK RİSK ALTINDALAR

Güney Afrika’da ortaya çıkmasının ardından büyük panik yaratan ve ‘omikron’ varyantı adı verilen Kovid-19 varyantı dünyayı alarma geçirdi. Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, yeni varyant hakkında Kovid-19’un ilk belirlenen türlerine göre yüzde 500 daha fazla bulaşıcılığa sahip olabileceği belirtti. Özlü, aşı yaptırmamış olanların ise çok büyük risk altında olabileceği sözlerine ekledi.

Tevfik Özlü açıklamalarında Omikron varyantının bulaşıcılığı artırıcı yönde pek çok mutasyon içerdiğini belirterek şu ifadeleri kullandı:

“Önemle takip edilmesi gereken bir varyant. Daha ölümcül olup olmadığı ya da aşıların bu varyanta etkili olup olmadığı konusunda da maalesef elimizde güvenilir veriler yok. Yakın zamanda aşıların oluşturduğu antikorlardan kaçıp kaçmadığı konusunda bilgiler gelecektir.”

ÇALIŞMALARA BAŞLANDI

Türkiye’nin virüs benzeri parçacık (VLP) temelli ilk yerli Kovid-19 aşısını geliştiren Prof. Dr. İhsan Gürsel ise, “Omikron” varyantının aşıları etkisizleştirme ihtimali sebebiyle VLP aşısını bu varyanta karşı hazırlayıp test etmek için çalışmalara başladıklarını açıkladı.