EkonomiGündem

Ehliyet alacak vatandaşlar için duyuru yapıldı: Yılbaşında tamamen değişiyor

1 Ocak tarihi ile birlikte çok önemli düzenlemeler yapılacak. Bu doğrultuda bazı fiyatlar güncellenecek ve sürücü belgesi ile pasaport alacak vatandaşları ilgilendiren gelişme duyuruldu. Yapılacak zam ile birlikte değerli evrakların fiyatları artacak. Ayrıca tapu harcı ödeyecekler içinde zam kararı alındı. Konu ile ilgili olarak 1 Ocak’tan itibaren vergi, resim, harç ve değerli evrak bedellerine yüzde 36.2 oranında zam yapılacak.

Pasaport bedelleri geçerlilik süresi baz alındığında 6 aylık ücretleri 2021 yılında 227 TL’ydi. Uygulanacak zam kararının ardından 2022 yılında 310 TL olacak. Eğer indirim uygulanırsa bu rakam 268 TL’ye düşecek. Örneğin yine A sınıfı Ehliyet için 2021 yılında 271 TL ödenirken 2022 yılında bu fiyat 369 TL olacak. İndirim uygulandığı taktirde bu fiyat 320 TL’ye düşecek.

CUMHURBAŞKANI İNDİRİM YAPABİLECEK

Bununla birlikte pasaport ve ehliyet için Resmi Gazete’de yayımlanan tebliği doğrultusunda yüzde 36,2 oranındaki zam resmiyet kazandı. Bilindiği gibi her yıl Ekim ayında yeniden değerleme oranı Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı yurtiçi üretici fiyat endeksinin (ÜFE) 12 aylık ortalama değerine göre belirleniyor. Geçtiğimiz Ekim ayında belirlenen oran ise yüzde 36,2 oldu. Yeni yılda belirlenen yeniden değerleme oranı vergi, harç ve ceza miktarlarındaki artışın belirlenmesinde kullanılıyor. Bunun yanı sıra yeniden değerleme oranı Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından yüzde 50 oranında indirim yapılabildiği gibi zam da yapılabiliyor.

CEZALARDAKİ ARTIŞ YÜZDE 18,1

Yeni yıl ile birlikte geçerli olacak tarifeler yıl sonu ile birlikte Resmi Gazete’de yayımlanmasının ardından son şeklini alacak. Yeniden değerlemede yüzde 50 indirim uygulanırsa yüzde 36,2’lik zam vergi, harç ve cezalardaki artış yüzde 18.1 olacak.