EkonomiGündem

Suya bile zam gelmişken… Temel besin kaynağımız sütün fiyatı rekora koşuyor! İşte marketlerde 1 litre süt fiyatları

Ulusal Süt Konseyi’nin Kasım ayı sonunda aldığı zam kararının ardından çiğ sütün litre fiyatı 3.20 TL’den 4.70 TL’ye çıkmıştı. Bu da marketlerde sütten yoğurda, peynirden tereyağına birçok üründe fiyat artışı anlamına geliyordu. Örneğin, 25 litre sütten elde edilen tam 1 kilo tereyağının fiyatı 54 TL’den 70 TL’ye yükseldi. Marketlerdeki 1 litre süt fiyatları ise görenleri hayrete düşürdü; süt alışverişi yapmak için markete girenleri eli boş döndürdü. Peki marketlerde güncel durum ne? En uygun ve kaliteli süt nereden alınır?

Kamupersoneli.net editörünün geçtiğimiz hafta İzmir’de bulunan bir markette çektiği bu fotoğraf, süt reyonlarındaki tabloyu resmederken vatandaşın halini de gözler önüne sermişti:

Pınar marka sütten yaklaşık olarak yüzde 50 daha uyguna satılan Sek marka sütün reyonuna rağbet yağarken, fiyatı 16 TL’ye dayanan Pınar sütlerin bulunduğu rafların ağzına kadar dolu olduğu görülüyor. Üstelik tek örnek bu da değil. Temel gıda maddeleri olarak bilinen bulgur, pirinç, un ile şarküteri ürünlerinin bulunduğu dolaba kadar bir markette görülebilecek her noktada aynı manzara göze çarpıyor: Vatandaş, birkaç lira dahi olsa en uygun fiyatlı ürüne koşuyor. Her yeni güne cebimizdeki paranın değer kaybıyla uyandığımız için bu pek de şaşırtıcı bir durum değil.

Bizler de sizin için bulabileceğiniz en uygun fiyatlı sütleri derledik. Vücudumuzun 3’te 1’ini oluşturan su bile zamlanmışken sütte de en uygununa gitmek artık şart oldu. İşte marketlerden süt fiyatları:

Trendyol Hızlı Market’te günlük indirimler dahilinde sütü çok daha uygun fiyata alabilirsiniz. Bazı marketler 16 TL’den satsa da Pınar 1 litrelik Tam Yağlı/Yarım Yağlı sütleri 5,50 TL gibi bir fiyata bulabilirsiniz.

Evinizde stok halinde bulundurmak istiyorsanız marketlerin sunduğu çoklu alımlardan da yararlanabilirsiniz. Örneğin Carrefour’da 4’lü 1 litrelik Pınar süt 37 TL yerine 32,95’ten satılıyor.

Yine Trendyol Hızlı Market üzerinde Pınar Denge Laktozsuz 1 litre süt fiyatı 7,50 TL olarak görülüyor.

A101’de ise Birşah Süt Yağlı 1 L 6,95 TL; yarım yağlı seçeneği ise 6,45 TL oldu.

Yörükoğlu Süt Yarım Yağlı (En az %1,5 Yağlı) 1 L 9,25 TL

Yörükoğlu Süt Yağlı 1 L 10,50 TL

Ayrıca A101’de 6 adet 500 ml Pınar Süt’ü 26,95 TL’ye de alabilirsiniz. Yine en iyi seçenek tek seferde biraz fazla para ödeyip, çok ürün almak gibi görünüyor.