Editörün SeçtikleriEkonomi

Son 11 yılın en büyük zammı geldi! Fiyatı yüzde 75 arttı!

Son dönemlerde pek çok ürüne peş peşe zam geldi. Gelen bir son dakika haberine göre kahve fiyatları son 11 yılın en büyük zammı ile karşılaştı. Kahve fiyatları geçtiğimiz yıl büyük bir ilke imza attı. İklim koşulları ve kahve plantasyonlarındaki azalma kahve fiyatlarını zirveye çıkarmıştı. 2021 yılında kahve fiyatları yüzde 76,30 oranında yükseldi. Bu da 2010 yılından bu yana en büyük fiyat artışı yapıldı.

Dünya genelinde dolar kurunun yükselişe geçmesi, kahve plantasyonunda azalma ve Brezilya’da meydana gelen don kahve fiyatlarını olumsuz etkiledi.

2,25 DOLARA KADAR YÜKSELDİ

Kahve fiyatları 2021 yılı içerisinde büyük bir rekora imza attı. Helen bilgiye göre bu yıl New York piyasasında yüzde 76 yükselerek pound başına 2,25 dolara kadar yükseldi.

Vadeli işlem ve emtia piyasaları uzmanı Zafer Ergezen yapmış olduğu değerlendirmesinde içerisinde olduğumuz bu yılı anlamak için öncelikle temel dinamiklere bakmak gerektiğini belirtti. Uzman isim açıklamasının devamında bu yılın zor olacağının da altını çizdi.

BÜYÜME AZALIRSA TALEP DE AZALACAK

Ergezen, yaptığı açıklamasında “Merkez bankaları faiz artırıyor. Bu durumda ekonomik büyümenin olumsuz etkilenmesi beklenir. Aynı zamanda dolar endeksi değer kazanır. Büyümenin azalması, talebin azalmasına yol açacak. Dolar endeksinin artması ise fiyatı dolar bazlı belirlenen emtialarda, maliyet düşüşüne ve dolayısıyla fiyat baskısına yol açması beklenir. Bu durumda merkez bankalarındaki faiz artışına paralel, emtiaların genelinde de satış baskısının arttığını görmemiz oldukça olası görünüyor” ifadesini kullandı.