Ekonomi

Konut Fiyatlarında Yüzde 50 Artış! İstanbul, Ankara, İzmir’de Ev Fiyatları Ne Kadar Arttı?

Türkiye’de yüksek enflasyon sebebi ile inşaat maliyetlerinin artması konut fiyatlarına da doğrudan etki etti. Merkez Bankası’nın açıkladığı verilere göre kasım ayında konut fiyatlarındaki artış yüzde 50’yi geçti…

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, 2021 yılı Kasım ayı Konut Fiyat Endeksi verilerini açıkladı. Bu kapsamda ülke genelinde konut fiyatlarında yaşanan artış resmiyet kazandı. TCMB verilerine göre 2021 yılı kasım ayında konut fiyatı, bir önceki aya göre yüzde 9 artış gösterdi. Öte yandan bir önceki yılın aynı ayına göre konut fiyatlarındaki artış nominal olarak yüzde 50.5 şeklinde tespit edildi. Konut fiyatları enflasyondan arındırılmış olarak incelendiğinde ise aynı dönemde yüzde 19.7 oranında arttı.

Konut Fiyatlarında Rekor Artış Yaşandı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, tarafından açıklanan 2021 yılı Kasım ayı Konut Fiyat Endeksi verilerine göre konut fiyatlarındaki artışta rekor kırıldı. Endeksiyon açıklandığı 2015 tarihinden bu yana bu kadar yüksek bir artış yaşanmamıştı. Ankara, İstanbul ve İzmir illerinin konut fiyatlarındaki değişim mercek altına alındığında da çok ciddi oranda yükselişler görüldü.

TCMB verilerine göre 2021 yılı kasım ayında konut fiyatları bir önceki aya göre İstanbul’da yüzde 10.4, Ankara’da yüzde 9.1 ve İzmir’de yüzde 8.3 oranında artış yaşadı. Konut fiyatlarındaki artış bir önceki yılın aynı ayına göre İstanbul’da yüzde 50.9 artarken Ankara’da ise yüzde 46.3 arttı. İzmir’de ise geçen seneye göre ev fiyatları yüzde 49.5 oranında yükseldi. Konut fiyatlarındaki artış el yakmaya devam ediyor.

Hangi Bölgelerde Fiyatlar Rekor Kırdı?

Türkiye’de konut fiyatlarının en çok arttığı bölgelere bakıldığında ise Akdeniz kıyıları dikkat çekti. TCMB verilerine göre konut fiyatının en çok arttığı bölge geçen seneden bu yana yüzde 62.1 artış yaşanan Aydın oldu. Bunun yanı sıra Denizli, ve Muğla’da konut fiyatlarındaki bir yıllık artış yüzde 61.6 seviyesine çıktı. Bu illerin ardından Türkiye’de konut fiyatlarının en çok arttığı iller Diyarbakır ve Şanlı Urfa oldu. Antalya, Burdur, Isparta bölgesindeki yıllık artış ise yüzde 59,1 seviyesinde gerçekleşti.