2019’da Çin’in Wuhan şehrinde ortaya çıkan ve buradan tüm dünyaya yayılarak 5,6 milyon kişinin ölümüne yol açan koronavirüs, yeni varyantlarla tehlike saçmaya devam ederken Amerika’dan müjdeli haber geldi! ABD’de yaşayan Türk İmmünoloji Uzmanı Prof. Dr. Derya Unutmaz, koronavirüse karşı geliştirilen yeni ilacın detaylarını açıkladı.
Sentetik biyoloji kullanılarak üretilen ilaçla ilgili açıklamalar şöyle oldu:
“Daha önce kanser immünolojisi için kullandığımız ‘Car-T yöntemi’ ile virüse karşı geliştirdiğimiz bir tuzak ve bağışıklık ordumuzu alarma geçiren bir yöntem” dedi. İlacın hayvan denemeleri aşamasına geçildi. Preklinik çalışmalardan sonra faz çalışmalarının başlayacağına işaret eden Prof. Dr. Unutmaz, “Kullanıma girmesi için daha çok yolumuz var elbette ama bu virüsün gelecekte hangi sürprizlerle ortaya çıkacağını bilmiyoruz. O nedenle hazırlıklı olmak istiyoruz.”
ABD Connecticut Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde İmmünoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Jackson Laboratuvarı Enstitüsü Baş Araştırmacısı olarak görev alan Prof. Dr. Derya Unutmaz, yaklaşık 1,5 yıldır üzerinde çalıştıkları koronavirüs ilaç çalışmasının gelecekte ortaya çıkabilecek diğer varyantların da önüne geçebileceğini savunarak şöyle devam etti:
“Virüsün hücrenin yüzeyindeki bu kilide bağlanma zorunluluğu olduğu için, virüs kendisini geliştirdikçe, yani yeni mutasyonlar oldukça o kilide daha iyi bağlanmasını sağlıyor. Örneğin Omicron’da bu şekilde onlarca mutasyon var ve bu da insan hücresindeki Ace-2 reseptörüne daha iyi bağlanmasını sağlıyor. Bu sayede bizim oluşturduğumuz o tuzak sentetik molekül de daha iyi çalışıyor aslında. Çünkü zaten onun da yüzeyinde aynı kilit kısmı var.”
Virüs Bu İlaçtan Kaçamayacak
DHA’ya konuşan uzman isim farklı bir yöntem geliştirmek istediklerinin altını çizerek şu açıklamalarda bulundu:
“Şu anda var olan olan ilaçlar iki gruba ayrılıyor. Bir tanesi sentetik antikorlar ya da akıllı size füzeler dediğimiz monoklonal antikorlar. Ama Omicron ile birlikte bunların çoğu etkisiz hale geldi. Sadece bir tanesi şu anda hala etkili. Diğer tip ilaçlar ise antiviraller. Yani hücrenin içine girdikten sonra virüslere etki eden ilaçlar. Bunlardan da iki tane en önemlisi molnupiravir ve paxlovid, bunlardan virüsün kaçması biraz daha zor. Biz sadece şu anki varyantlar için değil, gelecekte çıkabilecek tüm varyantları karşılayabilen bir savunma mekanizması oluşturmak istedik.”