Ekonomi

Erkeklere Dul Maaşı Ödenir Mi? Uzman Kişi Tüm Detayları Paylaştı

Eşini kaybeden kadınların dul maaşı almasının ardından, eşini kaybeden erkeklerinde aynı maaşı alıp alamayacağı merak konusu oldu.

Eşini kaybetmiş kadınlar ölüm aylığı alırken, eşini kaybetmiş erkekler de aynı durumdan yararlanabilir. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda resmi arabulucu ve İstihdam Teknik Komitesi YÖK Temsilcisi olan Prof. Dr. Cem Kılıç, ölüm aylığına dair tüm merak edilenleri açıkladı.

Dul Eş Evlenince Aylık Kesiliyor

Prof. Dr. Cem Kılıç’ın açıklamasından satırbaşları şu şekilde;

“Vefat eden eşinden dolayı ölüm aylığı alan eş, yeniden evlenirse ölüm aylığı kesilir. İlk eşinden ölüm aylığı kesilen ve ikinci kez evlenen eş, ikinci evliliğinde de eşinin vefatı halinde bu eşinden dolayı da ölüm aylığına hak kazanmış ise bu durumda iki ölüm aylığını birlikte alamaz, yalnızca tercih ettiği aylığı alabilir. Dolayısıyla bir eşe iki eşinden dolayı ölüm aylığı birlikte ödenmez.

Erkeğe De Ödenir

Eşini kaybetmiş erkekler de ölüm aylığı alır. Eşini kaybetmiş erkeğin çalışması veya emekli olması ölüm aylığı almasına engel olmadığı için evlenmediği sürece ölüm aylığının alınması mümkündür.

Ölüm Aylığı Nasıl Alınır?

SGK’dan ölüm aylığı alabilmek için hem gerekli şartları sağlamak, hem de yazılı olarak SGK’ya başvurmak gerekiyor. Gerekli şartları sağladığı halde SGK’ya başvurmayanlara otomatik olarak aylık bağlanmıyor. Eğer kişi ölüm aylığı hak etmesine rağmen SGK’ya başvuru yapmadıysa, 5 yıl geriye dönük olarak ölüm aylıklarını talep edebiliyor. Ancak 5 yıldan eski süreler için ölüm aylığı talep edilemiyor.”