EğitimGündem

Bütün velileri ilgilendiren önemli açıklama! Yüz yüze eğitim için açıklandı: Yaz tatili kısaltılıyor mu?

Salgın döneminden en fazla etkilenen sektörlerin başında gelen eğitim sektörüyle ilgili pandemi tartışmaları bitmek bilmiyor. MEB tarafından salgın döneminde okulların yeniden uzaktan eğitime geçmeyeceğinin altı çizilirken yetkililerden de alternatif öneriler geliyor. Türk Eğitim Derneği (TED) Genel Başkanı Selçuk Pehlivanoğlu da, tüm velileri ilgilendiren bir öneride bulundu. Bu öneriyle öğrencilerin pandemi sürecindeki öğrenme kayıplarının telafi edilmesi hedefleniyor. Detaylar haberimizde…

Pehlivanoğlu, derneğin düşünce kuruluşu TEDMEM tarafından hazırlanan “2021 Eğitim Değerlendirme Raporu”na ilişkin AA muhabirine açıklamada bulundu. TEDMEM tarafından her yıl hazırlanan raporda, Milli Eğitim Bakanlığının hedeflerini gerçekleştirip gerçekleştiremediklerini ve önerileri ortaya koyduklarını dile getiren Pehlivanoğlu raporun içeriğini paylaştı.

“Kovid-19 vakalarının artmasının nedeni olarak tatil gösteriliyor. 2021 Eylül ayını mukayese ettiğiniz zaman 18 yaş altındaki Kovid-19 vaka oranının 21,9’dan şu anda 8,7’ye düştüğü söyleniyor. Dünyada öğrenme yoksulluğunu gündeme getiren Dünya Bankası ve OECD gibi kuruluşlar, gelişmekte olan ülkelerde çok daha acı sonuçlar olacağını bilimsel çalışmalarla ortaya koymuşlardı. 2021’i maalesef okulları kapattığımız, çocuklarımızı eğitimden uzak tuttuğumuz bir süreç ile geçirdik. Ama şunu unutmayalım ki özellikle 10 yaş altı için uzaktan öğrenme olmaz, uzaktan eğlenme olur. Bir miktar bilgi verebilirsiniz ama beyin gelişimi açısından öğrenmeyi ve hedeflediğiniz kazanımları gerçekleştirmeniz mümkün değildir.” ifadelerini kullanan Pehlivanoğlu, müfredatın sadeleştirilmesini önerdi.

İşte Alınabilir Tüm Önlemler

Salgın döneminde gerçekleşen öğrenme kayıplarına yönelik açıklamaları ise şu şekilde oldu:

“Olası kriz dönemlerinde uzaktan öğretimle, kritik, zincir kazanımlarla ilgili hazırlıklı olmak gerekir. Eğitimde tıpkı bir lego gibi üst üste koyarak gidersiniz. Üst üste koyamadığınız bir sistemde başarı sağlamanız mümkün değildir. Uzaktan öğretimde öğretmenlerin dijital yeterliklerini artırmanız gerekiyor. Bugünden elimizde dezavantajlı çocuklarımızın listesinin hazır olması gerekiyor.”

“Kriz anında devreye sokacağımız, aniden hızla değişen teknolojik yatırımları çok büyük miktarda yapmak değil ama krize hazırlıklı olup olduğu anda devreye sokabileceğimiz, bir teknolojik ihtiyaç listesi çıkarmamız gerekiyor. Bunların yanında bir şey daha çok önemli. Merkezi kararla bütün ülkeyi yönetemezsiniz. Geneli değil, yereli baz almanız gerekiyor. Yerele sorumluluk vermeniz gerekiyor. Hatta okul bazlı gitmeniz gerekiyor.”

“Sonuç itibarıyla baktığınız zaman tabii ki Kovid süreci, eğitimde yenilikçi yaklaşımları gerektiriyor. Biz yetkin, çağdaş dünya ile rekabet edebilecek ama kültürel özelliklerimizi de benimsemiş bir insan yetiştirme modeli üzerinden gitmek mecburiyetindeyiz. Mevcuttaki iyiyi oluştururken de dezavantajlı çocuklarımızı, dezavantajlı okullarımızı gündeme alıp onları önde tutmak mecburiyetindeyiz.”