Ekonomi

Torunu olanlara ek destek açıklandı: Torun sahiplerine 425 TL ödeme yapılacak! Bu şartları karşılamanız gerekecek…

Torun bakanlara devletten büyük destek! 2022 yılında toruna bakma parası ücretleri değişti. Büyükanneler toruna bakma parası adı altında devlet tarafından 425 TL ödeme alıyor. Torun bakım parası başvuruları, torun bakım parası şartları, büyükanne maaş başvurusu, torun bakım parası gibi konularda araştırma yapanların sayısı giderek artıyor. İşte toruna bakma parası hakkında bilinmesi gereken tüm detaylar…

Toruna Bakma Parası Nedir?

Devletin vatandaşlara sunduğu sosyal yardımlar arasında yer alan toruna bakma parası, çocuğunu bakıcılara emanet etmek istemeyen annelere sunulan bir haktır. Anneler doğum sonrasında yeniden iş hayatına dönmek için devletten toruna bakma parası alarak büyükanne veya büyükbabalarına bu işi devredebilirler. Pek çok sosyal yardımda olduğu gibi toruna bakma parası almak için de devletin belirlemiş olduğu bazı koşulların yerine getirilmesi gerekir.

Toruna Bakma Parası Şartları Nelerdir?

Vatandaşların torun bakım maaşı alabilmeleri için öncelikle T.C vatandaşı olup 18 yaşından büyük olması gerekir. Büyükannenin 65 yaşından küçük olması şartken, başvuru tarihi itibarıyla bakımı üstlenecek çocuğun 3 yaşını doldurmamış olmasına dikkat edilir. Anne ve babanın ücret gelirinin limiti aşmaması ve annenin işvereni ile üçüncü dereceye kadar akrabalığının bulunmaması şarttır. Ayrıca çocuk ve annenin aynı evde, büyükannenin ise aynı il sınırları içinde ikamet etmesi şarttır.

Torun Bakım Parası Başvuru Formu

Devlet tarafından karşılıksız verilen bu destekte büyükannenin çocuk bakımını engelleyecek fiziksel veya ruhsal rahatsızlığının olmaması gerekir. Torun bakma başvurusular Aile, Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın resmi internet sitesi üzerinden yapılır. Başvuru formuna ek olarak büyükannenin sağlık raporu belgesiyle birlikte ikamet edilen ildeki Sosyal Güvenlik İl Müdürlüklerine yada Çalışma İş Kurumu İl Müdürlüklerine müracaat edilmelidir.