Ekonomi

Elektrik faturası yüksek gelenler dikkat! Elektrik tüketiminde tasarrufun püf noktası profesörden geldi

Cumhuriyet Üniversitesi Enerji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Fertelli, elektrik faturası yüksek gelen vatandaşlara önemli tavsiyelerde bulundu. Elektriğin en ucuz olduğu zaman aralığında yoğun şekilde kullanımını öneren Fertelli, 22.00 ile 06.00 saatleri arasına dikkat çekti. Fertelli ayrıca çamaşır, bulaşık ve kurutma makinesi gibi aletleri söz konusu saatler arasında kullananların faturalarında yüzde 14’e kadar düşüş olacağını söylemesiyle tüm dikkatleri üzerine çekti. Vatandaşlara daha düşük elektrik faturası gelmesinin formülünü profesör açıkladı.

Üç Zamanlı Tarife Uyarısı

Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Enerji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Fertelli, elektrik tasarrufu yapmak isteyen vatandaşlara önemli açıklamalar yaptı. Çamaşır, bulaşık ve kurutma makinesi gibi yoğun elektrik harcayan ev aletlerinin saat 22.00 ile 06.00 arasında çalıştırılması gerektiğini söyledi. Fertelli, bu aletleri belirtilen saatler arasında kullananlarda yüzde 8 ila yüzde 14 arasında daha düşük fatura geleceğini vurguladı. 500 kwh üzerinde tüketimi bulunan abonelerin üç zamanlı tarifeye geçerek elektrik tüketimlerinin bir bölümünü gece gerçekleştirmelerinin öneminden bahsetti.

Elektrik Tüketiminde Pahalı Saatler

Prof. Dr. Ahmet Fertelli, elektrik tüketiminde tek zamanlı ve çok zamanlı olmak üzere 2 farklı tarife olduğunu söyledi. 1Şubat 2022 tarihli yeni düzenleme ile meskenlerde 3 zaman dilimine bölündüğünü hatırlattı: “06.00-17.00 arası gündüz dönemi, elektriğin en pahalı olduğu zaman dilimi 17.00-22.00 arası puant dönemi ve elektriğin en ucuz olduğu zaman dilimi 22.00-06.00 arası gece dönemidir. Az önce söylediğim bu iki farklı tarife alternatifi kullanıcılar tarafından fazla bilinmiyor.”

Abonelerin bu iki farklı tarifenin farkında olmadığını söyleyen Fertelli, tüketicilerin mutlaka faturalarını inceleyip tüketim değerlerine bakması gerektiğini hatırlattı. Elektrik tüketimini daha çok gece saatlerinde yapanlar ile tüketimin belirli kısmını gündüz döneminde yapanlar arasında fark olduğunu söyledi. Gece saatlerinde elektrikli ev aletleri çalışanların faturalarda tasarruf edeceklerini ifade etti.