Sağlık

Çiğ olarak tüketemiyorsanız yemeklerinize ekleyin, kış boyu hasta olmayın!

Kış aylarının en çetin geçtiği dönemlerde vatandaşlar bağışıklıklarını güçlendirmek için beslenmesine dikkat ediyor ve ek takviye ürünleri kullanıyor. Ancak ek takviye ürünlerinin yanı sıra doğal bir antibiyotiğimiz mevcut. Uzmanların yaptığı açıklamaya göre tek başına tüketilememesi halinde sadece salataya az miktarda eklenmesinin bile yeterli olacağını belirtti. Kış ayları denilince akla gelen antibiyotik deposu sarımsak sizleri hastalıklardan koruyacak.

Kış aylarında koronavirüs dışında hemen hemen herkes bir kere farenjit, bronşit ve girip gibi yaygın kış hastalıklarına yakalanabiliyor. Bunun için yapmanız gereken tek şey sarımsak tüketmek. Tüketilen sarımsak, vücuttaki hastalıkların baş düşmanı olmakla birlikte tüketildiğinde sizlere dinçlik ve hastalıklara karşı direnç de sağlamanıza yardımcı oluyor.

SOFRANIZDA MUTLAKA OLSUN

Konuya ilişkin Acıbadem Fulya Hastanesi Beslenme ve Diyet Uzmanı Melike Şeyma Deniz, şu açıklamayı yaptı:

“Ne kadar çeşitli besin öğesi alınırsa, bağışıklık sistemimiz o kadar iyi çalışıyor. Dolayısıyla vücudumuzun proteinlerin, vitaminlerin ve minerallerin tümüne ihtiyacı var. Örneğin, C vitamini dokuların hasarlı bölgelerinin onarılmalarına yardım ederken, çinko da bağışıklık sisteminde görevli hücrelerin gelişmelerini sağlıyor. A vitamini iki şekilde karşımıza çıkıyor; retinol adıyla bilinen tipi karaciğer ve yumurta gibi hayvansal yiyeceklerde bulunurken, provitamin A olarak bilinen tipi de havuç, tatlı patates, ıspanak ve lahana gibi besinlerde yer alıyor. Bu besinleri kış mevsiminde sofranızda düzenli olarak bulundurmaya özen gösterin.

Antioksidan özelliğe sahip olan C vitamini vücutta birçok görevin yerine getirilmesinde görev alıyor. Aynı zamanda vücudu hastalıklara karşı korumak gibi son derece önemli bir işlev de üstleniyor. Kış sebzeleri ve meyveleri zengin C vitamini içerikleriyle imdadımıza yetişiyorlar. Portakal, limon, mandalina, kivi, brokoli, ıspanak, karnabahar, tere, maydanoz, kırmızı biber gibi meyve ve sebzeler iyi birer C vitamini kaynaklarını oluşturuyor. Her gün bir porsiyon C vitamini içeren meyvenin yanı sıra biber, maydanoz ve terenin yer aldığı salata, brokoli salatası ile karnabahar yemeği gibi yemekleri tercih ederek, günlük C vitamini ihtiyacınızı karşılayabilirsiniz”

ÇİĞ TÜKETEMİYORSANIZ YEMEKLERİNİZE EKLEYİN

Uzman isim, açıklamasının devamında sarımsağın yemeklere de ilave edilebileceğini mümkünse çiğ tüketilmesi gerektiğin söyleyerek, “Sarımsak içeriğindeki sülfür sayesinde mutlaka tüketmeniz gereken besinlerden biri. Eski zamanlardan bu yana, içeriğindeki sülfür nedeniyle doğal antibiyotik olarak nitelendirilen sarımsak, bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi önemli bir işleve sahip. Olumlu etkilerinden maksimum yararlanmak için sarımsağı çiğ şekilde ezerek tüketmeyi alışkanlık edinin. Bunun nedeni ise sarımsakta bulunan ve allisin adı verilen faydalı bir bileşiğin ezilme sonucunda ortaya çıkması. Ancak çiğ tüketemeyenlerin sarımsağı yemeklere ilave etmelerinde herhangi bir sorun oluşmuyor” ifadesini kullandı.