EkonomiGündem

Yarından itibaren geçerli olacak! KDV indirimiyle marketlerdeki ürünlerin fiyatları nasıl değişecek? İndirim kaç TL olacak?

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla KDV oranlarında indirime gidilmesi kararı Resmi Gazete’nin bugünkü sayısında yayımlandı. Vatandaşların cebine yansıyacak bu karar yarından itibaren ülkemizde yürürlüğe girecek. Peki yüzde 1’e düşürülen KDV oranlarındaki bu indirim market reyonlarına nasıl yansıyacak? Ürünlere kaç liralık indirim uygulanacak?

Yarından itibaren ürün fiyatlarına yansımaya başlayacak olan KDV indirimi haberinin verilmesiyle vatandaşlar yeni fiyatların ne kadar olacağını merak ediyor. Temel gıda ürünlerinden alınan KDV’nin 7 puan indirilmesinin ceplere olumlu yönde yansıması beklenirken yeni fiyatlar da hemen hemen ortaya çıktı.

Sabah gazetesinin haberine göre KDV oranlarının rafta olası fiyat etkisini araştırmak için market fiyatları üzerinden bir hesaplama yapıldı. Bir hanenin temek mutfak giderleri olan pirinç, nohut, kuru fasulye, makarna, çay, süt, beyaz peynir, yoğurt, yumurta, ayçiçek yağı gibi ürünlerden oluşan bir sepet hazırlandı.

KDV indiriminden önce en ucuz 28.90 TL’ye satılan 1 litrelik yağın, indirimden sonra 26.88 TL’ye düşeceği ortaya çıktı. Yine aynı hesapla fiyatı 24.90 TL olan 15’li yumurta 23.16 TL’ye düşecek.

Tam tablo ise şöyle oldu:

Tüketici Başvuru Merkezi (TBM) Onursal Başkanı Aydın Ağaoğlu da, yapılan KDV düzenlemesine ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

“Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 12 Şubat Cumartesi günü yaptığı açıklamadan anlaşılıyor ki, 14 Şubat Pazartesi gününden itibaren, Temel Gıda Ürünlerinde KDV oranı yüzde 8’den 7 puan düşürülerek yüzde 1’e indirilecek. Öncelikle şunu herkes bilmelidir. KDV tacirler için kar veya zarar unsuru olmayıp, tüketiciye yansıtılan bir nihai tüketim vergisidir. Yani satıcılar sattıkları ürünlerin fiyatlarına KDV’yi devlete aktarmak üzere ekleyip, tüketicilerden tahsil etmektedirler. Bu nedenle KDV indiriminin tamamı kamu maliyesinin, tüketiciden tahsilinden vazgeçtiği miktar olup, etiket fiyatlarında düşüş yapılarak uygulanmalıdır.”

Yetkililere Bildirilmeli

“2020 yılında pandemi nedeniyle bazı temel ihtiyaçlarda KDV %8’den %1’e indirildiğinde, bu vergi indirimi maalesef pek çok satış noktasında etiketlere yansıtılmayarak, satıcıların kazancına eklendi. Bu vergi düşümüyle birlikte satıcıların da karlarından bir miktar feragat ederek örneğin, 50 liradan 46.75 liraya düşen beyaz peynirin etiketini 45 lira yapmaları yerinde olacaktır. Bilinçli tüketiciler, etiketlere sahip çıkmalı ve Pazartesi gününden itibaren vergi indirimini fiyatlara yansıtmayan satıcıları yetkililere bildirmeliler.”