Teknoloji

Çin’de Metaverse sektör 8 trilyon dolara ulaşacak! TikTok ve Alibaba metaverse hamlesine başladı

Dünyanın en büyük ekonomilerinden Çin’in dev teknoloji şirketleri metaverse yatırımlarına hız kazandırdı. Çin’de metaverse odaklı piyasanın 8 trilyon dolarlık hacme ulaşması bekleniyor. Bu kapsamda Batılı şirketlere kıyasla daha sakin adımlarla ilerleyen Çinli teknoloji şirketleri, oyun sektörü ve sosyal medya üzerinden metaverse yatırımlarına hız vermeye başladı. Metaverse projeleri, Çin’in önde gelen şirketlerinin son gözdesi haline geldi.

Dev Teknoloji Şirketlerinden Metaverse Hamlesi

ABD merkezli firmalar arasında Facebook’un çatı şirketi Meta başta olmak üzere pek çok teknoloji şirketinin metaverse alanında devasa yatırımlar yaptığı biliniyordu. Son olarak Microsoft Activision Blizzard firmasına yaptığı teklifle oyun tarafını güçlendirdi. Tüm bu hamlelere rağmen Çin’in önde gelen teknoloji firmaları ise daha sakin kalarak metaverse projelerini ilgi odağı yapmaya başladı. Ülkede Tencent, NetEasse, ByteDance ve Alibaba gibi teknoloji devlerinin metaverse yatırımlarına öncü olacağı ifade ediliyor.

Sanal Eşyalar ve Dijital Avatarlar Geliyor

Analistlere göre sanal gerçeklik, oyun dünyası ve sosyal medya platformlarının metaverse alanına uyacak en erken uygulamalar olacağını belirtiyor. Örnek olarak oyunlarda sanal eşyalar satın almak veya toplantılara katılmak için dijital avatarlar yaratmak gibi öncelikler dikkat çekiyor. CloudTree Ventures Yönetici Ortağı Winston Ma, “Metaverse sosyal ağların geleceği konumunda. Bu teknoloji, akıllı telefonlar ve mobil internet alanında iş planları olgunlaşan Çin teknoloji devleri için yeni yetişen kuşaklara ulaşmak için kritik bir öneme sahip.” açıklamasında bulundu.

Çinli Firmalar Metaverse Projelerine Başlıyor

TikTok ve Douyin gibi sosyal medya uygulamalarının sahibi ByteDance şirketi, geçen sene oyun sektörüne agresif bir giriş yaptı ve sanal gerçeklik gözlüğü üreten Pico’yu satın aldı. Firmanın sosyal medya ve oyun sektöründe metaverse projelerine başladığı belirtiliyor. Öte yandan e-ticaret devi Alibaba, artırılmış gerçeklik gözlüklerini piyasaya sürerek satış dünyasında fark yaratmaya hazırlanıyor. Çinli oyun devi NetEase ise yeni merkezinde metaverse projeleri geliştiriyor.