Ekonomi

Goldman Sachs, finansal piyasalar için en kötü senaryoyu paylaştı! Ukrayna krizi devam ederse piyasalar nasıl etkilenir?

Rusya ile Ukrayna arasındaki jeopolitik krizin küresel ekonomi piyasalarına etkisi sürüyor. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in açıklamaları sonrasında ABD’den ve AB ülkelerinden arka arkaya yaptırım açıklamaları gelmişti. Gerilimin artması ile birlikte ekonomi piyasalarında da sert hareketlilikler başlamıştı. Hareketliliklerin hangi yöne doğru gideceği konusunda soru işaretleri artmaya devam ederken, Goldman Sachs’tan konuya ilişkin bir uyarı geldi. Banka, Ukrayn’da tansiyonun daha fazla artması ve yaptırımların devreye girmesi durumunda Avrupa’dan ABD’ye ve Japonya’ya kadar borsalarda sert düşüşlerin yaşanabileceğini belirtti.

Dev Banka En Kötü Senaryoyu Paylaştı

ABD merkezli en büyük bankacılık kuruluşları arasında bulunan Goldman Sachs, Ukrayna krizinin ekonomi piyasalarına ilişkin olası etkileri konusunda bir uyarı yayınladı. Goldman Sachs, Rusya’ya yönelik yaptırımlar ve Rusya ile Ukrayna arasındaki jeopolitik gerilimin daha fazla artması durumunda ABD borsalarında %6 oranında düşüş yaşanabileceğini belirtti. Öte yandan banka, en büyük kayıpların ise Avrupa ve Japonya borsalarında olabileceği öngörüsünde bulundu.

Goldman Sachs, Olası Hareketlilikleri Paylaştı

Goldman Sachs analist ekibi, Rusya ile Ukrayna arasındaki krizin etkilerine ilişkin olarak ekonomi piyasalarında görülebilecek en kötü senaryoyu da paylaştı. Banka analistlerine göre jeopolitik krizin etkileri ile birlikte en kötü senaryoda Rusya’nın para birimi ruble değerinde %10 oranında bir değer kaybı, petrol fiyatında %13 oranında bir değer artışı ve tahvil faizlerinde de 27 baz puanlık bir düşüş görülebilir. Mevcut piyasalarda yatırımcılar, yükselen kriz ile birlikte tahvillere yönelirken, hisse senedi piyasalarında da satış pozisyonuna geçti.

Goldman Sachs: Enerji Fiyatları Artabilir

Öte yandan bankanın paylaştığı rapora göre Vladimir Putin’in, Ukrayna’nın doğusundaki Donetsk ve Luhansk’ın bağımsızlıklarını tanıması, enerji fiyatlarının da daha fazla artmasına neden olabilir. Ayrıca rapora göre aynı etken ile birlikte enflasyonda yükseliş de tetiklenebilir. Dominic Wilson’un liderliğindeki analist ekibi, söz konusu raporda, geçtiğimiz ay Rusya ile Ukrayna arasındaki gerilimin sadece yerel varlıkları etkilediğini, Şubat ayı itibariyle ise küresel varlıklarda da bu gerilimin etkilerinin hissedildiğini belirtti.

“Euro, Dolar Karşısında Yüzde 2 Değer Kaybedebilir”

En kötü senaryoda ABD borsalarında %6’lık bir düşüş öngören Goldman Sachs analistleri, öte yandan bu en olumsuz senaryoda Avrupa ve Japonya borsalarında da %9’a varan düşüşlerin görülebileceğini ve öte yandan Nasdaq borsasında da bu düşüşlerin %10 seviyesine ulaşabileceğini belirtti. Öte yandan analist ekibine göre bu olası senaryoda Euro da dolar karşısında %2 değer kaybı yaşayabilir.