Ekonomi

Devlet başvuruda bulunanlara 1.150 TL’ye kadar ödeme veriyor! Başvuru şartları ve tarihleri açıklandı

Türkiye’de 2022 yılı, asgari ücrete, emekli ve memur maaşlarına uygulanan zamlarla birlikte geldi. Milyonlarca vatandaşın gözü kulağı bu alanda yapılacak düzenlemelerdeydi ve zamlar sonunda açıklandı. Ancak öte yandan yeni yılın gelmesi ile birlikte, son 20 yılın zirvesine yükselen enflasyonun ve yükselişe geçen döviz kurlarının da etkisi ile hizmet ve mallarda da peş peşe zamlar gelmeye başladı. Özellikle dünya genelinde artan enerji maliyetleri sonrasında elektrik ve doğalgaza gelen yüksek oranlı zamlar vatandaşları ekonomik anlamda zorlamaya başladı. Sosyal devlet gerekliliği olarak, dar gelirli vatandaşlara destek paketleri açıklanırken, bir destek de doğalgaz ödemelerine geldi. Peki doğalgaz destek ödemelerinin detayları nedir?

Cumhurbaşkanı Erdoğan Doğalgaz Destek Ödemelerini Duyurdu

Geçtiğimiz günlerde doğalgaz destek ödemelerine ilişkin olarak Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’dan ve Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’tan açıklamalar geldi. 15 Şubat tarihinde gerçekleştirilen kabine toplantısı sonrasında Cumhurbaşkanı Erdoğan açıklamalarda bulundu ve doğalgaz tüketim desteği ile ilgili hazırlıkların tamamlandığını belirtti. Erdoğan söz konusu açıklamasında, 4 milyon hane için yılda 2 kez ödenmek üzere 450 TL ile 1.150 TL arasında değişen tutarlarda destek sağlanacağını duyurdu. Erdoğan ayrıca yaşam destek cihazına bağlı olan ve kronik hastaların olduğu hanelerde bu rakamlara %5 ilave yapılacağını da belirtti. Erdoğan, başvuruların 18 Şubat Cuma günü 81 il genelinde başlayacağını duyurdu.

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın Açıklamaları

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kabine toplantısı sonrasında yaptığı açıklamaların ardından doğalgaz destek ödemeleri için başvurular da hızlandı. Öte yandan konuya ilişkin değerlendirmelerde ve bilgilendirmelerde bulunan Bakan Derya Yanık da açıklamasında “İhtiyaç sahibi hanelere yönelik hayata geçirdiğimiz doğalgaz tüketim desteğinde başvurular başladı. Isıl harita baz alınarak 2 dönemlik belirlediğimiz destek tutarımız 450 lira ile 1.150 lira arasında değişecek” dedi.

Doğalgaz Destek Ödemesi Başvurusunu Kimler Nasıl Yapabilir?

Doğalgaz destek ödemelerinden yararlanmak isteyen vatandaşların, ihtiyaç sahibi olmaları ve E-Devlet üzerinden ya da Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakıfları üzerinden başvuruda bulunmaları gerekiyor. Vatandaşların ayrıca doğalgaz altyapısının bulunduğu 647 ilçe/beldede ikamet ediyor olması da gerekiyor. Başvurusu onaylanan vatandaşlar faturaları ile birlikte PTT şubelerine giderek destek ödemelerini alabiliyor.