Ekonomi

Emekliler Tekrar Çalışırsa Maaşı Kesilir Mi?

Emeklilik maaşı, gerekli çalışma gününü doldurarak emeklilik hakkı kazanmış kişilere devlet tarafından her ay ödenen bir maaştır. Bazı durumlarda kişiler emekli olsa da çalışma süreçlerine aynı iş yerinde veya başka bir kurumda devam etmek isterler. Bu tarz süreçlerde kişiler emekli maaşlarını kaybedip, kaybetmeme konusunda tereddütler yaşayabilirler.

Bu süreçte 2016 ve 2016 yılından sonrasının ele alınması gerekiyor. Çünkü 2016 yılından önce emekli maaşı olan kişilerin çalışması durumunda emeklilik maaşı üzerinden kesintiler oluyordu. Ancak 2016 yılından sonra belli yasalar bu durum değiştirildi. Çalışma ihtiyacı olan kişilerden artık maaşlarından herhangi bir kesinti olmadan çalışma durumu sağlanacak.

Emekliler Kendi İş yerini Açarsa Maaşı Kesilir mi?

Emeklilik sürecinden kendi iş yeri açmanız veya faklı bir yerde çalışıyor olmanız maaşınızdan bir kesinti oluşmasına neden olmaz. 2016 yılından önce kendi iş yerini açacak emeklilerin maaşları üzerinde %10 şeklinde bir kesinti olmaktaydı. 2016’dan sonra bu oran kaldırılmış ve kesintiler iptal edilmiştir.

Burada önemli olarak bilinmesi gereken küçük bir ayrıntı vardır. Eğer bir emekli bir yer açmak istiyorsa Sosyal Güvenlik Destek Primi (SGDP) için düzenli olarak ödeme yapılması gerekir. Bu ödemeyi yapanlar için herhangi bir kesinti uygulanmaz.

Erkeklerde Emekli Olma Şartları Nelerdir?

Emeklilik şartları erkekler ve kadınlar için farklı değerlendirilmesi gereken konulardan biridir. Çünkü erkeklerin emekli olma şartları daha farklı ve uzundur.

Erkekler için belirlenmiş emeklilik süreçleri şu şekildedir:

  • Sigorta başlangıç tarihine göre;
  1. 1976 yılından önce sigorta girişi olanlar 55 yaşını doldurmuş ve 5000 gün primi olması
  2. 1999 yılından sonra sigorta girişi olanlar 60 yaşını doldurmuş ve 7000 gün prim olması
  3. 2008 yılından sonra sigorta girişi olanlar 65 yaşını doldurmuş ve 7200 gün prim olması gerekir.

Emeklilik maaşı alabilmek için sigorta başlangıç tarihinize göre bu şartları sağlamanız gerekmektedir.

Kadınlarda Emekli Olma Şartları Nelerdir?

Kadınlarda emeklilik şartları erkeklerden daha farklı şartlarda ilerlemektedir. Bu sebeple emeklilik şartlarını araştırırken ikisi arasındaki farklara dikkat ederek araştırma yapmanız sizi daha doğru sonuçlara götürecektir.

Kadınlar için belirlenmiş emeklilik süreçleri şu şekildedir:

  • Sigorta başlangıç tarihine göre;
  1. 2002 yılından önce 3600 prim gününü tamamlayıp 15 yıl sigortası bulunanlar 50 yaşında emekli olurken, 2011 yılından sonra bu süreci tamamlayanlar 58 yaşında emekli olmaktadır.
  2. 2008 yılından sonra sigorta başlangıcı yapılanlar 7200 prim günü ile 58 yaşında emekli olmaktadır.
  3. 1999-2008 sigorta girişleri yapılanlar, 4500 prim günü ile beraber 25 yıllık sigorta günü ile 58 yaşında emekli olacaktır.
  4. Ev hanımı olup dışarıdan ödeme yapmak isteyenler 50 yaşını doldurmuş olup 7200 prim günü tamamlamaları halinde emekli olabileceklerdir.

Emeklilik Başvurusu Nasıl Yapılır?

Emeklilik başvuru gerekli yaş ve prim günü şartını yerine getiren herkesin yapması gereken bir işlemdir. Sosyal Güvenlik Kurumu’na gerekli belgeler götürülerek yapılacak başvurularda şu şekilde bir yol izlenmektedir:

  • Kimlik belgeniz ile SGK’ ya prim ve yaş durumunun bildirimi yapılır.
  • İnceleme sonucu alınan onay ile beraber ‘Emekli Olur’ yazısı alınır ve bu yazı çalışmış olduğunuz İnsan Kaynakları Departmanına teslim edilir.
  • İş yerinden alınacak işten çıkış belgesi ile beraber ‘Emekli Olur’ yazısı bir arada tekrar SGK’ ya belgeler götürülür.
  • İkinci başvuruda Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesini doldurarak SGK’ da yetkili kişiye teslim edilip Yaşlılık Tahsis No kartı verilir.
  • Yapılan bu işlem sonucunda başvurunuz tamamlanmış olur ve size verilen kart ile internet üzerinden emeklilik başvuru sürecinizi takip edebilirsiniz.

Bu adımlardan sonra emekliliğiniz başladığında her ay düzenli bir şekilde emeklilik maaşı alma süreciniz de başlamış olur.