Sağlık

Bu kanser türüne erkekler kadınlardan daha fazla yakalanıyor! İşte belirtileri

Kanser ne yazık ki günümüzün en sık yayılan hastalıkları arasında bulunuyor. Ancak bazı kanser Türklerine Türkiye’deki erkeklerin daha sık yakalandığı ortaya çıktı. Baş ve boyun kanserleri başta olmak üzere tiroit bezleri, yemek borusu, tükürük bezleri, dudak, dil, ağız boşluğu gibi bir takım kanserler çok sık görülüyor.

Konuya ilişkin açıklama Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Bahar Kayahan Sirkeci tarafından yapıldı. Sirkeci yaptığı açıklamasında baş ve boyun kanserlerinin hayati derecede önem taşıdığını söyleyerek, “Türkiye’de en sık gırtlak, dudak ve dil kanserleri görülüyor. Baş ve boyun kanserleri erkeklerde, kadınlardan yaklaşık 5 kat fazla görülmektedir. İleri yaşlarda bu kanserlerin sıklığı artmaktadır” dedi.

KADINLARDAN 5 KAT FAZLA GÖRÜLÜYOR

Dr. Öğr. Üyesi Sirkeci, baş ve boyun kanserlerinin başta gırtlak olmak üzere, ağız boşluğu, dudaklar, dil, burun, geniz, yüz kemikleri içindeki sinüsler, yutak, kulak kepçesi ve dış kulak yolu, tiroit bezi, yemek borusunun giriş kısmı ve tükürük bezleri kanserlerini kapsadığını belirterek, “Baş ve boyun kanserleri erkeklerde, kadınlardan yaklaşık 5 kat fazla görülmektedir. İleri yaşlarda bu kanserlerin sıklığı artmaktadır” dedi.

EN ÖNEMLİ SEBEPLERİ

Dr. Öğr. Üyesi Sirkeci, baş ve boyun kanserlerinde genel olarak sebebin sigara ve alkol kullanımı olduğunu belirterek, sözlerine şu şekilde devam etti:

“Bununla birlikte, alkol kullanımı ve HPV virüs enfeksiyonları ve ağız hijyeninin bozuk olması önemli etkenler arasındadır. Ayrıca dudak ve baş boyun cilt kanserleri için güneş ışığı maruziyeti önemli bir risk faktörüdür. Baş boyun kanserlerinin birçoğu erken dönemde belirti vermektedir ve bu da erken tanıyı kolaylaştırmaktadır. Belirtileri arasında baş ve boyunun herhangi bir bölgesinde şişlik (gittikçe büyüyen tarzda), ağız içinde, dilde veya dudakta iyileşmeyen yaralar, çiğnemede ve yutkunmada güçlük, devam eden ses kısıklığı veya seste değişiklik, nefes alma veya konuşma güçlüğü sayılabilir. Baş boyun kanserleri erken tanı alması halinde tedavi başarı oranları yüksek kanserlerdir. Tanıda endoskopik görüntüleme, radyolojik görüntüleme (USG, BT, MRG) ve biyopsi önemli yer tutar. Baş boyun kanserlerinde standart bir tedavi yoktur ve her hastanın tedavisi farklıdır. Tedavi planlamasında hastalığın yeri, evresi, hastanın yaşı ve diğer sağlık sorunları gibi birden fazla faktör etkilidir. Erken evredeki hastalar için tek bir tedavi seçeneği yeterli olabilirken, bazı hastalara kombine tedaviler uygun olabilir. Tedavi; cerrahi, radyoterapi ve kemoterapi seçeneklerinden oluşmaktadır. Bunların kombinasyonları da yapılabilir. Pek çok baş boyun kanserinde öncelikli tedavi cerrahidir”