Editörün SeçtikleriEkonomi

Bu cihazları çalışmasa bile fişten çekin! Faturanızın bir kısmını bu cihazlar oluşturuyor!

Son dönemlerde vatandaşlar elektrik faturalarına gelen zamlardan şikayet ediyor. Elektrik enerjisi üretimi aynı zamanda devam eden savaşın etkisiyle faturalara kabarık bir şekilde yansıyor. Konu ilişkin İngiliz uzman yaptıkları açıklamasında evlerde kullanamayan fakat prizlerde takılı cihazlar karşısında uyardı.

Türkiye’de hanelere geçen yıla kıyasla %52 ile %130 arasında zam yapıldı. Elektrik faturaları vatandaşların hem cebini hem de canını yaktığı bugünlerde İngiliz uzmanları herkesi uyardı.

SÜREKLİ ENERJİ ÇEKİYORLAR

İngiliz uzman Robo hemen hemen evlerde bulunan fakat açık olmayan kullanılmayan cihazların elektrik faturalarına etkisi olduğunu söyledi. Uzman isim kullanılmasalar bile enerji tüketen cihazların vampir cihazlar olarak tanımlandığını ve faturaların %23 lük kısımlarını bu cihazların oluşturduğunu söyledi. Şarj aletlerine dikkat enerji uzmanına göre herkesin hemen hemen evinde bulunan ve en çok enerji harcayan cihazların şarj aleti olduğunu belirtti. Uzman isim yaptığı açıklamasında “Telefon şarj fişleri, telefonunuzu şarj etmeseler bile sürekli olarak enerji çeker. İçlerinde, fişe takılı oldukları her zaman çok az miktarda güç kullanan bir transformer var“ dedi.

FİŞİNİ MUTLAKA ÇEKİN

Bununla birlikte sadece şarj cihazları değil aynı zamanda kulaklıkların bilgisayarın diş fırçaları gibi bütün elektronik cihazların şarj aletlerinin de faturaları etkileyebileceği belirtildi. Prize takılı olan mikrodalga fırın ve çalar saat, saati gösteren fırınlar, video oynatıcıları, hoparlörler bulaşık ve çamaşır makinesinin de kullanılmadığı durumlarda fişinin çekilmesi gerektiğini söyledi.