Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Ehliyeti olan milyonlarca kişiye son dakika duyurusu: 15 lira ödeyeceksiniz! Bunu yapmayan para cezası ödeyecek

Sürücüleri yakından ilgilendiren değişiklik haberi duyuruldu. Bu kapsamda ehliyetlerin değiştirilmesi için verilen süre yıl sonunda dolacak. Bu doğrultuda bu yılın sonuna kadar değiştirilmeyen sürücü belgeleri geçersiz olacakken eski tip ehliyetleri ile araç kullanan sürücülere de idari para cezası verileceği bildirildi. Yeni tip sürücü belgesiyle 1 Ocak 2016’da tanışan Türkiye’de, bu tarihten önce düzenlenen eski ehliyetlerin değiştirilme süreci devam ediyor. Eski tip ehliyetlerin değiştirilmesi için tanınan süre 31 Aralık 2022’de sona erecek, yenilenmeyen sürücü belgeleri geçersiz sayılacak.

15 TL PARA ÖDEMESİ YAPACAKSINIZ

Geçerliliğini yitiren eski tip sürücü belgeleriyle araç kullananlara, Karayolları Trafik Kanunu’nun 39/3 maddesi gereğince idari para cezası verileceği belirtilirken yeni tip sürücü belgesi için ALO 199, “ALO 199 Mobil Uygulama” veya “nvi.gov.tr” adresinden randevu alınabileceği paylaşıldı. Bununla beraber eski tip sürücü belgesi olanlar, 31 Aralık’a kadar belgelerini yenilemeleri durumunda 13 lira değerli kağıt bedeli ve 2 lira vakıf payı ödeyecek. Yani yeni tip ehliyet almak için eski tip ehliyet sahipleri 15 TL para ödemesi yapacak.

SANAL POS UYGULAMASI KULLANILABİLİR

31 Aralık 2022’den sonra eski tip sürücü belgesini yenilemek için başvuranlar, 2023 yılı için belirlenen gerekli harçlar (sürücü belgesi harcı), değerli kağıt bedeli ve vakıf ücretini ödeyerek yeni tip sürücü belgesi için başvurabilecek. Eski sürücü belgelerini yenilemek isteyenler, bu belgelerini başvuru esnasında ibraz edecek. Konu ile ilgili olarak başvurudan önce verilen değerli kağıt bedeli, vergi dairesi müdürlüklerine, “https://ivd.gib.gov.tr” internet adresinden sanal POS uygulamasıyla kredi kartı veya banka kartı aracılığıyla ya da anlaşmalı bankalara yatırılması istendiği bildirildi. Ayrıca 2 lira olan vakıf payı ise vergi dairelerinden veya https://ivd.gib.gov.tr adresinden tahsil edilmiyor.

ADRESE TESLİM İSTENEBİLİR

Sürücü belgesini yenilemek isteyenler, yetkili sağlık kuruluşlarına giderek “sürücü olur” raporu alması gerekiyor. Alınan sağlık raporları 2 yıl geçerli olup sürücü belgelerini yenilemek isteyenler bu raporları kullanabilecek. Yeni tip sürücü belgesi başvurusu yapacak kişinin Merkezi Nüfus İdaresi Sistemi’nde (MERNİS) kayıtlı açık adresinin bulunması bekleniyor. Sistemde adresi bulunan kişiler, teslim sürecinde yurt içinde verecekleri herhangi bir adrese sürücü belgelerinin teslimatını isteyebilecek.