Bilim, TeknolojiEditörün Seçtikleri

Tek ona zam gelmemişti! Yüzde 70 zammın onaylandığı açıklandı!

Pek çok kaleme zam gelmeye devam ederken, vatandaşın aldığı maaş erimeye devam ediyor. Konuya ilişkin gelen bir son dakika haberine göre CHP Genel Başkan Yardımcısı Onursal Adıgüzel’den internet ücretlerine yüzde 70’e yakın zam yapılacağı bilgisi geldi. Zam talebinin Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) tarafından onaylandığı ifade edildi. Detaylar haberimizde..

Gelen son bilgiye göre Adıgüzel, Türk Telekom’un internet hizmeti ile ilgili port ücretlerine yüzde 70’e yakın zam talebinin onaylandığını söyledi. Adıgüzel, BTK’nın onayladığı zam talebine ilişkin, “Önümüzdeki günlerde internet kullanıcılarının cebine yansıması kaçınılmaz” dedi.

VATANDAŞIN CEBİNE YANSIMASI KAÇINILMAZ OLACAKTIR

Adıgüzel, yapmış olduğu değerlendirmesinde “Bu zam hem Türk Telekom’dan hizmet alan işletmecileri hem de internet kullanıcılarını zora sokacak. İşletmecilerin maliyet artışının önümüzdeki günlerde internet kullanıcılarının cebine yansıması kaçınılmaz” ifadesini kullandı.

İNTERNET FİYATLARI DA CEP YAKMAYA BAŞLADI

Adıgüzel, internet zamları ile ilgili yazdığı yazısında internet fiyatlarının cep yakmaya başladığını belirterek, “Türkiye’deki internet fiyatları halihazırda zaten el yakıyor. İnternet fiyatları sunulan hizmetin kalitesine, niteliğine ve vatandaşın gelirine, asgari ücrete oranla pahalı. 2021 yılında 4 kişilik bir ailenin aylık ortalama haberleşme gideri 353 TL olarak gerçekleşti.

Bir önceki yıla göre yıllık artış 500 TL’nin üzerindeydi. Araştırmalar ise 2022 yılında haberleşme giderlerinde yine önemli bir oranda artış olacağını gösteriyor.

Öte yandan, haberleşmedeki yüksek kullanım ücretlerine rağmen, vatandaş hızlı ve kaliteli bir internet hizmeti de alamıyor. Türkiye sabit genişbant hızında 180 ülke arasında 102. sırada. Bu şu demek; 2 çocuklu 4 kişilik bir aile aynı anda interneti verimli kullanamıyor.

SON RAPORA GÖRE

Yine BTK’nın son güncel raporuna göre, Türkiye’deki sabit internet abonelerinin yüzde 32’si 10-16 Mbps; yüzde 24’ü, 16-24 Mbps; yüzde 8’i ise 4-10 Mbps arası hızda bağlantı sunan paketleri kullanıyor.

Yani internet kullanıcılarının yüzde 65’i gelişmiş ülkelerde abonelere seçenek olarak dahi sunulmayan paketleri kullanıyor” diyerek durumu özetledi.