Ekonomi

Bu gruplarda yer alan tüm çalışanlar 10 yıl içinde, erkenden emekli olabiliyor!

Milyonlarca çalışan vatandaşın en büyük hayallerinden biri emekli olmak. Birçok vatandaş bir an önce emekli olmak ve çalışma stresini, yorgunluğunu üzerinden atmak istiyor. Bu noktada çalışan vatandaşlar, mümkünse erken emekli olmanın da yollarını arıyor. Türkiye’de erken emeklilik için bazı yöntemler bulunuyor ve bu yöntemler arasında malulen emeklilik de yer alıyor. SGK’dan erken emekli olma hakkı tanıyan malulen emeklilik için şartlar nelerdir, malulen emekliliğin detayları nelerdir?

Malulen Emeklilik Şartı

Malulen emeklilikten yararlanmak isteyen vatandaşların, ilk olarak bir devlet hastanesinin sağlık kurulundan sağlık raporu alması gerekiyor. Bu kapsamda vatandaşın, en az %40 engelli olduğunu gösteren bir sağlık raporuna sahip olması gerektiği gibi, raporla birlikte ayrıca “Çalışamaz” ibaresine de sahip olması gerekiyor. En az %40 engelli olduğunu gösteren ve “çalışamaz” ibaresinin yer aldığı bir sağlık raporuna sahip olanlar, belli prim gününü doldurduktan sonra anında emeklilik hakkı elde edebiliyor. Bu noktada raporda belirlenen engel oranı, prim günlerini de etkiliyor. Bun göre;

  • Yüzde 40 – 49 arası engeli olanlar 18 yıllık prim ödemesi sonrası,
  • Yüzde 50 – 59 arası engeli olanlar 16 yıl prim ödemesi sonrası,
  • Yüzde 60 ve daha üzeri engeli olanlar 10 yıllık sigortalılık sonrası malulen emekli olabiliyor.

Hangi Hastalıklar Malulen Emekliliğe Kabul Görüyor?

Malulen emeklilik hakkı tanıyan sağlık raporunda engelli olma durumunun yanı sıra SGK bazı hastalıkları da malulen emeklilik kapsamında değerlendiriyor. Bu hastalıklar arasında; kanser, epilepsi, demans, beyin tümörü, Parkinson, serebral palsi, Multiple Skleroz (MS), zeka geriliği (50 ve altı IQ), şizofreni, bipolar bozukluk, görme azlığı, retina kararması, anemi, uzuv kaybı, Behçet hastalığı, ayakta durmayı engelleyen ve denge bozan işitime kaybı, gastrointestinal kanama, karaciğer sirozu, kalp yetmezliği, karaciğer nakli, endorkrinoloji ve metabolizma hastalıkları, kalp nakli, kalp kapak hastalıkları, solunum sistemi hastalıkları, böbrek nakli, tüberküloz ve akciğer nakli yer alıyor.