Ekonomi

2022 Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücreti Ne Kadar?

Osmangazi Köprüsünün geçişinin ücreti araç sınıfına göre farklılık gösterir. Her araç kademesi birbirinden farklı miktarda geçiş ücreti öder. 2022 yılı için Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti miktarları şu şekilde listelenir.

  • 1. sınıf araçların 2022 yılı içinde ödeyecekleri Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti miktarı 184,50​​ TL’ye denk gelir. Bu araçlar içinde otomobiller yer alır.
  • ​2. sınıf araçların 2022 yılı içinde ödeyecekleri Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti miktarı 295,00 TL’ye denk gelir. Bu araçlar içinde hafif ticari araçlar yer alır.
  • ​3. sınıf araçların 2022 yılı içinde ödeyecekleri Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti miktarı 350,00 TL’ye denk gelir. Bu araçlar içinde 3 akslı her türlü araçlar yer alır.
  • ​4. sınıf araçların 2022 yılı içinde ödeyecekleri Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti miktarı 464,50 TL’ye denk gelir. Bu araçlar içinde 4 ve 5 akslı her türlü araçlar yer alır.
  • ​5. sınıf araçların 2022 yılı içinde ödeyecekleri Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti miktarı 585,50 TL’ye denk gelir. Bu araçlar içinde yer 6 ve üstü akslı her türlü araçlar alır.
  • ​6. sınıf araçların 2022 yılı içinde ödeyecekleri Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti miktarı 129,00 TL’ye denk gelir. Bu araçlar içinde yer motosikletler alır.

Araç Sınıfları Nasıl Belirlenir?

Araç sınıflarını belirleme işlemi AKS adedi ve dingil sayısı göz önüne alınarak yapılır. Böylece Osmangazi Köprüsü geçiş ücretinin ne kadar olacağı hesaplanır. Araç sınıflarının AKS adedi ve dingil sayısı değerlerine göre belirlenmesi şu şekildedir.

  • 1.sınıf araçların AKS aralığı ve dingil mesafe değeri 3,20 metre ya da altındadır. Otomobiller 1. sınıf araçların içinde yer alır.
  • 2.sınıf araçların AKS aralığı ve dingil mesafe değeri 3,20 metrenin üzerindedir. Minibüsler 2. sınıf araçların içinde yer alır.
  • 3.sınıf araçların AKS sayısı ve dingil sayısının miktarı 3 adettir. Yolcu otobüsleri 3. sınıf araçların içinde yer alır.
  • 4.sınıf araçların AKS sayısı ve dingil sayısının miktarı 4 ya da 5 adettir. Kamyonlar 4. sınıf araçların içinde yer alır.
  • 5.sınıf araçların AKS sayısı ve dingil sayısının miktarı 6 adettir. Tırlar 5. sınıf araçların içinde yer alır. Aynı zamanda dingil sayısı 6’nın üzerinde olan kamyonlar ve trenler de bu sınıftadır.
  • 6.sınıf araçlar HGS sınıfındadır. Motosikletler 6. sınıf araçların içinde yer alır. Motosikletler, diğer araçların geçiş ücretinin yarısı kadar ücret öder.

Osmangazi Köprüsü Geçiş Ücreti Ödemesi Nasıldır?

Osmangazi Köprüsünün ücret ödemesi otomatik geçiş sistemi ya da hızlı geçiş sistemi aracılığıyla yapılır. OGS ya da HGS bulunduran araçların ödeme yapması için durmasına gerek kalmaz. Ödeme işlemi köprüden geçerken otomatik olarak gerçekleşir. Bunun yanında gişeler aracılığıyla nakit ödeme yapmak da mümkündür. Osmangazi Köprüsü geçiş ücreti kredi kartı ya da banka kartı aracılığıyla ödenebilir.

Geçiş Ücreti Ödenmesi Gecikirse Ne Olur?

Geçiş ücretinin ödeme gecikmesi durumunda araca yönelik Ödemesiz Geçiş Bildirimi uygulanır. Bildirimin alınmasından sonra 15 gün içinde borcun gişeler aracılığıyla ödenmesi gerekir.