Editörün SeçtikleriEkonomi

‘Son Fırsat’ Deyip Duyurdu! Altın Fiyatlarında Kritik Gün!

Geçtiğimiz hafta Fed’in faiz artırımına gitmesinin ardından aşağı yönlü seyreden altın fiyatları yatırımcıları tedirgin ediyordu. Ons altın fiyatının 3 ayın dibini görmesiyle birlikte gözler bugün açıklanacak olan kritik gelişmeye çevrildi.

Geçtiğimiz hafta düşüş kaydeden ons altın yeni haftada da aşağı yönlü bir seyir izliyor. Geçtiğimiz güne 1853 dolardan başlayan ons altın 1835 dolara geriledikten sonra 1838 dolardan kapandı. Bugüne 1838 dolardan başlayan ons altın 1832 dolara kadar gerileyerek 3 ayın dibini gördü. Ons altın şu dakikalarda 1848 dolardan işlem görüyor. Ons altın gün içerisinde en yüksek 1849 dolar seviyesine ulaştı.

Altın Yatırımcıları ABD Enflasyonunu Bekliyor

Ayrıca ABD’de Tüketici Fiyat Endeksi’nin (TÜFE) nisan ayında yıllık bazda yüzde 8.1 oranında artması bekleniyor. Tüketici fiyatları mart ayında yıllık bazda yüzde 8.5 oranında artarak 41 yılın zirvesine çıkmıştı. ABD’de enflasyon artışının yavaşlaması bekleniyor. Eğer enflasyon piyasa beklentileri dahilinde gevşemez ve yeni bir zirve yaparsa bu durumda altın fiyatları üzerinde baskı oluşabilir. Fed Başkanı Jerome Powell geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamada önümüzdeki toplantılarda Fed üyelerinin 75 baz puanlık bir faiz artışının tartışılmadığını söylemişti.

Altın Piyasasında Yükseliş Bekleniyor

Enflasyonda rekor serisi devam ederse Fed genel fiyat düzeyinde gerçekleşen yükselişe karşı 75 baz puanlık faiz artışını görüşebilir. Böyle bir durumda altın fiyatları üzerinde baskı artar. Enflasyon beklentiler dahilinde gevşerse bu durumda altın piyasasında yükselişler görülebilir.

Ons Altında Bu Seviyelere Dikkat

Analistler spot için bugün güçlü destek olarak 1813 dolar/ons seviyesini öne çıkarıyor. Buranın kırılması halinde 1780 dolar/ons seviyesine doğru geri çekilmenin başlayacağı tahmin ediliyor. Yukarı hareketlerde dirençler 1859 ve 1874 dolar/ons olarak görülüyor.

Gram Altın 900 Liranın Üzerinde

Yurt içinde ise gram altın fiyatı dolar kurundaki yukarı yönlü hareketin etkisiyle birlikte primli bir seyir izliyor. Geçtiğimiz güne 899 liradan başlayan gram altın 916 liraya kadar yükseldikten sonra 901 liradan kapandı. Bugüne 901 liradan başlayan gram altın şu dakikalarda primli bir seyir izleyerek 908 liradan işlem görüyor. Gram altında gün içerisinde en düşük 900 lira, en yüksek ise 912 lira seviyeleri görüldü.

Analistler Ne Diyor?

Analistler, devam eden jeopolitik riskler ve Çin’de yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını tedbirlerinin enflasyonist baskılara ilişkin endişeleri artırmasının yanı sıra ABD Merkez Bankası’nın (Fed) enflasyonla mücadelede başarısız olabileceği ve daha şahin politikaların gerekebileceği beklentisi ile altının ons fiyatının gerilediğini bildirdi.

Bu Verilere Dikkat!

Bu hafta, Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamalarının piyasaların odağında yer alacağını belirten analistler, veri gündeminde ise yurt içinde sanayi üretimi ve işsizlik oranı, yurt dışında ABD, Çin ve Almanya’da enflasyon, İngiltere’de büyüme, Avro Bölgesinde sanayi üretiminin izleneceğini kaydetti.

Altında En Düşük Seviye

Ekonomist Finans Uzmanı Murat Özsoy, ABD 10 yıllık tahvil faizlerinin yüzde 3 seviyesini aşması sonrasında belirgin bir düşüş içerisine giren ons altın fiyatının 1863 Dolar seviyesinin altında bir kapanış sergiler ise son 3 aydaki en düşük seviyesi olan 1854 Dolar’a kadar bir seyir izleyebileceğinin altını çiziyor.

ABD 10 Yıllık Tahvil Faizinde Gevşeme Sinyali

1863 Dolar’ın önemli bir destek seviyesi olduğunu vurgulayan Özsoy, “Ons altın fiyatlarındaki seyrin daha net bir görünüm kazanması için bu hafta Çarşamba günü açıklanacak ABD enflasyon rakamını takip edeceğiz. Genel beklenti olan yüzde 8.1’in daha da altında bir rakam açıklanması halinde 10 yıllık tahvil faizlerinde bir gevşeme olmasını bekliyorum. Yüzde 8.1’in altında bir enflasyon açıklanması bu gevşemenin yüzde 3’ün altına kadar olmasına etki eder diye düşünüyorum” ifadesini kullandı.

Altında Alım Fırsatı

Piyasa beklentisi paralelinde açıklanan bir enflasyon karşısında yine de ABD 10 yıllıklarında sınırlı bir gerileme olacağını belirten Özsoy, “Bu durum karşısında ABD dolar endeksinin hareketini takip edeceğiz. Eğer orada da 103 seviyesinin altına bir gerileme söz konusu olursa bu durumda ons altındaki toparlanma 1892 dolar seviyesine doğru olacaktır. Gram altın tarafında ise 900 TL ve eğer yakalanabilirse 900 TL altındaki seviyeler şu anda fırsat olarak nitelendirilebilir” dedi.

Biz Finansal Danışmanlığı Kurucusu Murat Özsoy, özellikle Dolar/TL kurunda Mayıs ayı itibariyle FED etkisiyle yükselişin sonucunda gram altında yeniden 925 TL-930 TL seviyeleri gündeme geleceğinin altını çizdi.