EkonomiEmlak

Tüm vatandaşları ilgilendiriyor! 31 Mayıs son ödeme tarihi: E-Devlet’ten borcunuzu sorgulayın!

Türkiye’de her yıl konut, arazi ve arsalar için düzenli olarak vatandaşlar emlak vergisi ödüyor. Zorunlu ve düzenli olarak verilmesi gereken emlak vergisi ödemeleri için artık son gün yaklaşıyor. Türkiye’de emlak vergileri, yılda 2 kez olmak üzere Mayıs ve Kasım aylarında taksitler halinde ödeniyor. Emlak vergisi ödemeleri için yılın ilk taksit ödeme süreci 31 Mayıs 2022 tarihi itibariyle sona erecek. Emlak vergisi ödemeleri, belediyelerin banka hesap numaralarına EFT ya da havale yoluyla da ödenebiliyor. İsteyen vatandaşlar vergi ödemelerini bu sayede internet bankacılığı ya da mobil bankacılık gibi dijital kanallar üzerinden de sağlayabiliyor. Bazı belediyelerin internet sitelerinde vergi ödeme ve borç sorgulamaları da yapılabiliyor. İşte detaylar…

Emlak Vergisi Ne Kadar?

Türkiye’de mülk sahiplerinin konut ve işyerleri için ödedikleri emlak vergisi ödemeleri her yıl Mayıs ve Kasım ayında olmak üzere 2 taksit halinde ödeniyor ve 2022 yılının emlak vergisi ödemelerinde ilk taksit için 31 Mayıs gününe kadar ödeme yapılması gerekiyor. İlk taksitler her yıl Mayıs ayı sonuna kadar, ikinci taksitler ise Kasım ayı sonuna kadar ödenebiliyor. Ayrıca isteyen vatandaşlar iki taksiti beklemeden, tek seferde yıllık emlak vergisi ödemesi de yapabiliyor. Vergi ödemelerinde tutarlar, her yıl metrekare tutarlarında değişiklik olabileceği için güncellenmiş hesaplamalara göre belirleniyor.

Kimler Emlak Vergisi Ödeyecek?

Vatandaşlar emlak vergisi borçlarını E-devlet üzerinden sorgulayabildikleri gibi kimi belediyeler de internet sitelerinden borç sorgulama olanağı sağlıyor. 1319 sayılı Kanun kapsamında taşınmazlardan yıllık olarak alınan dolaysız bir vergi olan emlak vergisi, 1986 yılından bu yana belediyeler tarafından tahsil ediliyor. Emlak vergisini, herhangi bir tapuda ismi olan herkes ödemekle mükelleftir. Ancak şehit ve dul yetimleri, gaziler, engelliler, SGK’dan aldığı gelir dışında geliri olmayan emekliler ve işsizler, gelir sahibi olmayan ev hanımları ve bazı özel durumları karşılayan vatandaşlar bu vergiden muaf tutuluyor.