Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Asgari ücretli çalışanlara SGK 12 bin 454 lira veriyor: Ödemeler başladı! PTT’ye kimliğiyle giden parasını alabilir

Maaşı asgari ücret olanlar için çok önemli bir haber geldi. Devlet tarafından kadınların çalışma hayatına doğum sonrasında daha kolay dönebilmesi için destekleyici projeler devam ederken SGK’dan toplu para ödemeleri yapılmaya başlandığı belirtildi. Son haberler kapsamında 2022 yılı için en düşük doğum parasının 12 bin 454 TL olduğu açıklanarak bu rakamın asgari ücret için belirlendiği ve maaşlara göre daha da yükselebileceği ifade edildi.

12 BİN 454 TL ÖDEME YAPILIYOR

SGK tarafından yapılan açıklamaya göre annelere verilen ödemeler doğum tam ve sağ bir şekilde gerçekleştikten sonra yapıldığı belirtilirken kadınların çalışma hayatında daha fazla yer edinebilmesi için doğum ödemeleri yapıldığı ifade edildi. Bu noktada 2022 yılı asgari ücret alan bir kişi en düşük 12 bin 454 TL doğum parası alabileceği paylaşıldı.

ÇOCUK BAŞINA DA ÖDEME YAPILIYOR

Bu ödemelerin dışında ilk doğumunu yapan annelere 300 TL, ikinci doğumunu yapanlara 400 TL, üçüncü ve daha fazla doğumunu yapan annelere 600 TL nakit destek ödemesi de yapılıyor.

Konu ile ilgili olarak iş göremezlik ödeneği doğum yapan ve yapacak annelerin en çok araştırdığı konular arasında yer alırken doğumdan önceki ilk 8 hafta ve doğumdan sonraki 8 hafta kadınların çalışmadığı ifade edildi. Kadınların bu çalışmadıkları dönem için devlet tarafından iş göremezlik yani rapor parası ödemesi yapılıyor. Bu ödemeyi alabilmek için bazı şartlara haiz olunması gerektiği ifade edildi.

GEREKLİ ŞARTLAR

Bu şartlar arasında “Doğumdan önceki 1 yıl içinde en az 90 gün kısa vadeli sigorta primi bildirilmiş olması, İstirahatli olduğu süre içinde iş yerinde çalışmamış olması, (Sigortalı kadının isteği ve hekimin onayı ile doğuma 3 hafta kalıncaya kadar çalışma durumu hariç) İstirahatin başladığı tarihte sigortalılık niteliğinin yitirilmemiş olması, Doğum olayının canlı veya ölü olarak gerçekleşmiş olması” ifadeleri yer alıyor.

Maaşlara göre kadınlara doğum için yapılan toplam ödemeler şu şekilde: