Editörün SeçtikleriEkonomi

Sabah saatlerinde belli oldu! İşte memur emeklinin alacağı zam tutarı! En düşük 3 bin TL..

Milyonlarca memur ve emekli gözlerini Temmuz ayına çevirmiş durumda. Maaşlara ilişkin artık zaman yaklaştıkça her geçen gün son dakika haberleri gelmeye devam ediyor. Açıklanan son gelişmelere göre 4 aylık enflasyon verileri ile birlikte memur ve emeklinin zammı yüzde 30 oranını aşmış durumda. Ancak son veriler Mayıs ve Haziran ayının sonunda gelecek.

Yapılan hesaplamalara göre enflasyon oranı beklentilere göre gelmesi halinde zam tutarı yüzde 40 civarına ulaşabilir. İşte beklenen rakamlara göre memur ve emekli kesimin Temmuz ayında alacağı zamlı rakamlar..

YÜZDE 7 SÖZLEŞME ZAMMI YAPILACAK

Memur ve emeklinin son zamanlarda en çok merak ettiği konuların başında     temmuz ayı maaşlarına yapılacak zam bulunuyor. Milyonlarca memur ve emeklinin maaşını yakından ilgilendiren rakamlara tüm Türkiye gözünü çevirmiş durumda. Her 6 ayda bir memur ve emeklilerin maaşına geriye dönük enflasyon farkları ayrı olarak eklenerek zam yapılıyor.

Memur ve memur emeklisi için maaş zammını belirleyen diğer faktör ise iki yılda bir yenilenen toplu sözleşme görüşmeleri.

O da geçen yıl yapılmıştı. Buna göre; memur ve emeklisine 2022’de yüzde 5+7, 2023’te yüzde 8+6 zam yapılacaktı. Fakat yılbaşında yüzde 2.5’lik ek düzeltmeyle ocak zammı yüzde 7.5 olarak belirlendi. Temmuzda ise yüzde 7 sözleşme zammı yapılacak.

TEMMUZ AYINDA MEMUR VE EMEKLİLERİN ALACAĞI EN DÜŞÜK ZAM MİKTARI

Maaş hesabının açıklanabilecek enflasyon oranlarına göre şu şekilde olması bekleniyor:

000 yılı öncesi SSK emeklisinin 3 bin 293 TL olan maaşının enflasyon yüzde 38,52 olursa maaşının 4 bin 561 TL’ye enflasyon yüzde 41 olursa da maaşının 4 bin 646 TL’ye yükselmesi bekleniyor. Bağ-kur emeklisinin 2 bin 399 TL olan maaşının 3 bin 323 TL ya da 3 bin 385 TL olabileceği belirtildi.

Memur emeklisinin 4 bin 276 TL olan maaşının 6 bin lirayı geçebileceği ihtimaller arasında yer alırken memur maaşlarının da 7 bin 500 TL’yi bulabileceği konuşuluyor. 65 yaş aylığının da enflasyon oranında artışla 1018 TL’den 1518 TL’ye kadar yükselmesi bekleniyor.

CİDDİ ARTIŞ YAŞANMASI BEKLENİYOR

Memur, çalışana ve emekliye yapılacak olan ek düzenleme de konuşulan konular arasında. Buna göre alınan karar kapsamında en düşük emekli maaşı ocak ayında 1.500 TL’den 2 bin 500 TL’ye yükseltilmişti. Bu maaşın alınan kararla birlikte 2 bin 750 – 3 bin TL civarında olması bekleniyor. Emeklilerin alım gücünü korumak adına yapılacak toplam zammın yüzde 40-50 arasında olabileceği konuşuluyor.