DünyaEkonomi

Rusya’ya Yaptırım İşlemiyor! 100 Günde 100 Milyar Dolar Kazandı!

Rusya’nın Ukrayna’ya karşı başlattığı savaşın ardından pek çok ülke yaptırım kararı almış ve uygulamıştı. Ancak Rusya’ya yaptırımlar işlemedi ve 100 günde sattığı petrol, doğal gaz ve kömürden 93 milyar avro (98 milyar dolar) kazandı. Bu kazancın geçen yıldan yüzde 60 daha fazla olduğu öğrenildi.

Finlandiya merkezli Enerji ve Temiz Hava Araştırma Merkezinin (CREA) yaptığı araştırma, Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın 100 gününde çoğunluğu Avrupa Birliği’ne (AB) gönderilmiş bir şekilde fosil yakıt ihracatından 93 milyar avro (100 milyar dolar) kazandığını gösterdi.

Satın Alanların Çoğu AB Ülkesi

CREA, Avrupa Birliği’nin Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı savaşın ilk 100 gününde Rusya’nın fosil yakıt ihracatının yüzde 61’ini aldığını gösterdi. Rusya’dan en çok fosil yakıt alan ülkeler 12,6 milyar avro ile Çin, 12,1 milyar avro ile Almanya, 7,8 milyar avro ile İtalya oldu.

Fransa İthalatını Artırarak Dünyanın En Büyük LNG Alıcısı Oldu

Rusya’nın Ukrayna’da başlattığı işgal nedeniyle ülkeler ve şirketlerin Rusya tedariklerinden kaçınmasına rağmen mayıs ayında dahi küresel enerji fiyatlarının artmasıyla Rusya’nın gelirinin yüksek olduğu belirtildi. CREA’nın aktardığına göre Rusya’nın ortalama ihracat fiyatları geçen yıldan yüzde 60 fazla oldu. CREA analisti Lauri Myllyvirta, raporla ilgili, “Avrupa Birliği, Rusya’ya daha sert yaptırımları konuşurken Fransa ithalatını artırarak dünyanın en büyük LNG alıcısı oldu” dedi.

Putin, “Batının Kaynaklarımızı Reddetmesi Olası Değil” Demişti

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Batı’nın Rus petrol ve gazını kullanmayı bırakmasının yıllar alacağını söylemişti. Interfax’a konuşan Putin, “Batı’nın enerji kaynaklarımızı reddetmesi önümüzdeki birkaç yıl içinde pek olası değil” demişti.

Yılsonunda 285 Milyar Dolar Kazanması Bekleniyor

Enerji fiyatlarındaki artış devam ederken Rusya’nın gelirleri de artmaya devam ediyor. Ülkenin bu yılsonunda enerjiden yaklaşık 285 milyar dolar kazanması bekleniyor.