Ekonomi

Emekliye yapılacak zam oranı belli oldu! En düşük SSK ve Bağ-Kur aylığı ne kadar olacak?

Milyonlarca emeklinin gözü kulağı Temmuz ayında açıklanacak olan zam oranlarında. Emekli ve memur maaşlarına Temmuz ayında zam yapılacak ancak bu zammın net oranı, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) Haziran ayı enflasyon verilerini açıklamasıyla belli olacak. İlk 5 aylık enflasyon verileri netleşmiş durumda ve bu nedenle de emekli maaşına ne kadar zam gelebileceği de büyük oranda hesaplanıyor. AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş da bu konuda yaptığı açıklama ile emekli maaşlarına ne kadar zam geleceğine dair önemli bir bilgi paylaştı. Temmuz’da emekli maaşına ne kadar zam gelecek? İşte detaylar…

Emekli Aylıklarına Yapılacak Zam Bekleniyor

Numan Kurtulmuş geçtiğimiz gün katıldığı bir programda yaptığı açıklamada emekli maaşlarına %40 oranda bir dokunuş gerçekleştirileceğini ifade etti. Yüzde 35 seviyesini aşan zam oranı sonrasında Haziran ayı enflasyon verilerinin de eklenmesi ile emekli maaş zammı net olarak belirlenecek. Bu zammın açıklanmasıyla birlikte en düşük ve en yüksek emekli maaşları da ortaya çıkacak.

Numan Kurtulmuş’un Açıklamaları

Numan Kurtulmuş yaptığı açıklamada “Vatandaşlarımızın vermesi gereken vergilerden vaz geçerek, destekler vererek vatandaşlarımızın gelirini yukarı çekmek için gayret sarf ediyoruz. Temmuz ayında işçi emeklilerimizin de dahil olmak üzere, öyle zannediyorum ki yüzde 40’a yakın bir dokunuş gerçekleştirilecek. Aynı şekilde asgari ücrete de bir dokunuş gerçekleştirilecek” dedi. Haziran ayında enflasyon sabit kalsa bile Temmuz ayında SSK ve Bağ-Kur emeklilerinin aylıklarına %35,64 oranda ve emekli memur aylıklarında %35 oranda artış olacak.

 En Düşük Emekli Aylıkları Ne Kadar Olacak?

Haziran ayında enflasyon sabit kalırsa SSK ve Bağ-Kur emekli aylıklarına %35,64 oranda zam gelecek ve böylece 2000 yılı öncesi en düşük SSK emeklisi aylığı 3 bin 293 TL’den 4 bin 467 TL’ye yükselecek. Öte yandan 2000 sonrası SSK emeklilerinde en düşük emekli aylığı 2 bin 769 TL, esnaf Bağ-Kur emeklilerinde 3 bin 254 TL ve tarım Bağ-Kur emeklilerinde de 3 bin 068 TL olacak.