Editörün SeçtikleriEkonomi

Bugüne kadar hemen hemen her dediği çıktı: Uzman isimden flaş açıklama: Ekmek 10 TL olacak!

Son dönemlerde çeşitli illerden artan maliyet ve un fiyatları sebebiyle ekmeğe zam kararları duyuruluyor. Geçtiğimiz günlerde de ticari kredilerle ilgili kararlarının açıklayan BDDK’nın bu kararının eksi sonuçları olacağını söyleyen ünlü Ekonomist Prof. Dr. Özgür Demirtaş tarafından kötü haber geldi. Durumun bu şekilde devam etmesiyle ekmeğin zamlanarak 10 TL’den satılacağını belirtti.

Youtube kanalı üzerinden yayınladığı video ile değerlendirme yapan Demirtaş, BDDK’nın döviz varlıklarının TL karlılığı 15 milyon TL’yi aşmayan şirketlere kredi kullanım durumunda varlıklarını 15 milyon TL üzerine çıkarmama şartına ilişkin açıklama yaptı.

BAKIN SÖYLÜYORUM EKMEK 10 TL OLACAK

Bu durumun ciddi sonuçlarının olacağını belirten Demirtaş, bu durumun artısının olmadığını baştan aşağıya eksi bir karar olduğunu belirtti. Hatta bu kararın sonuçlarından birinin de ekmeğin 10 TL olması olacağını söyleyen uzman isim, “Artısı yok baştan aşağı eksi. İnanılmaz bir döneme girdik. 10 yıldır alınan kararlar doğru olsaydı ekmek 5 lira olmazdı, bakın söylüyorum ekmek 10 lira olacak” dedi.

İŞTE DEMİRTAŞ’IN O AÇIKLAMALARINDAN ÖNE ÇIKAN BAŞLIKLAR

“BDDK’nın aldığı kararlar şirketleri ilgilendiren kararlar olsa da kişileri de birebir ilgilendiriyor. İnanılmaz bir döneme girdik diye düşünüyorum.

BDDK son kararında, ‘Eyy Türkiye’deki şirketler, hesabınızda eğer 900 bin dolardan fazla paranız varsa dolar tutuyorsanız, o zaman ben size kredi verilmesini, kredi almanızı yasaklıyorum’ dedi.

Bu ne demek, 900 bin dolardan fazla döviz tutmayın bozacaksınız, demektir bu. Çok büyük bir artısı yok, bildiğiniz baştan aşağı eksi…

Türkiye’de şirketler günlük faaliyetlerini yürütmek için banka kredisine ihtiyaç duyarlar. Dolayısıyla çoğu şirketi bağlıyor bu olay. Miktar da şirketler için oldukça düşük. Orta ölçekli şirketler için çok düşük.

Peki diyeceksiniz ki, “Özgür Hocam bu iyi bir şey değil mi, şirketler dövizi bozsun, döviz de düşsün…” Ah benim canım arkadaşım o kadar kolay oluyor olsaydı… Yüzlerce devlet var, döviz sıkıntısı yaşayan her devlet bunun gibi kanun geçirirdi ve bütün problemleri çözülürdü. Ondan sonra da Mars’a insanlı araç indirirdi. Bu işler öyle olmuyor. Öyle kolay olsaydı binlerce sayfalık ekonomi kitapları yazılmazdı arkadaşlar.

Biliyorsunuz döviz Türkiye’de çok ciddi bir şekilde artıyor. Beni yakınen izleyen arkadaşlarım bilecek, 10 yıldır dilimde tüy bitti, uyarıyorum… Bugünlere gelineceğine ilişkin herkese, insanlara, şirketlere, hükümete, muhalefete, kanun yapıcılara uyarılarda bulunuyorum. Ama şu kadar bile işe yaramadı.

Sadece, ‘Aaa Özgür Hoca söylemiş doğru çıktı’ gibi tweet’ler çıkıyor. Ama keşke bunlar doğru çıkmasaydı”