Genel

Çok az kişi biliyor, başvurular es geçiliyor! SGK başvuruda bulunana 3 maaş birden veriyor!

Türkiye’de milyonlarca emekli ve çalışan vatandaşın iki ve hatta üç maaş alma hakkı bulunuyor. Ancak birçok kişi bu hakkının farkında olmadığı için başvuru yapılmıyor ve vatandaşlar hakları olan bu maaşları almıyor. Çalışan veya emekli olan vatandaşlar, kendi aldıkları maaşın yanında dul ve yetim maaşı hakkı da kazanıyor. Birçok vatandaş benzer bir durumda olmasına rağmen, bu hakkın kendisine çıkmayacağını düşündüğü için başvuruda bulunmuyor. Ancak şartlar sağlanıyorsa iki ya da üç maaş alma hakkı vatandaşlara sağlanıyor. Bu noktada en önemli nokta, kişinin bağlı olduğu Sosyal Güvenlik Kurumu kolu. Peki kimler, nasıl iki ya da üç maaş alabilir? İşte detaylar…

Geride Kalana Bağlanan Aylık

Emekli vatandaşların ya da çalışanların ek iş yapmadan fazladan maaş alabilmeleri mümkün. Eşi vefat eden kadınlara, vefat eden kişinin sigortalılık süresi uygunsa, geride kalan kadının geliri olup olmadığı fark etmeksizin aylık bağlanıyor. Öte yandan bu durumda yetim kalan kız çocuklarına da evlenmedikleri ve çalışmadıkları sürede, erkek çocuklarına da 25 yaşına kadar öğrenci oldukları sürece aylık ödeniyor.

Nasıl İki veya Üç Maaş Alınır?

Bununla birlikte, eşi vefat eden bir kadın eğer emekli ise hem kendi emekli maaşını hem de vefat eden eşinin emekli maaşını alabiliyor. Bu da bu kişinin iki maaş alabilmesi anlamına geliyor. Öte yandan dul eş hem vefat eden eşinden hem de sigortalı olarak çalıştığı yerden de maaş alabilir ve şartlar oluştuğunda emekli de olabilir. Diğer yandan kız çocuk çalışmaya başlarsa SSK ya da Bağ-Kur’dan verilen aylık kesiliyor ancak Emekli Sandığı’na bağlı ise bu aylık kesilmiyor. Böylece kişi üç maaş alabiliyor. Ayrıca çift maaş durumunda, sadece kadınlara değil, eşi vefat eden erkeklere de şartlar oluşursa eşinin aylığı bağlanıyor.