Genel

Resmi Gazete’de karar yayımlandı, ÖTV indirimi gündeme geldi! İkinci el araç fiyatlarına nasıl yansır?

Türkiye’nin gündeminde son günlerde ÖTV indirimi konusunda atılacak olan adımlar yer alıyor. Son olarak elektrikli otomobil fiyatlarına yönelik yapılan düzenleme ile TOGG elektrikli otomobillerinin piyasaya sürüleceği dönemde ortaya çıkabilecek fiyatlar gündeme gelmişti. Bu konuda son dakika gelişmeleri yaşandı ve ikinci el araç almak isteyen vatandaşlar da beklemeye geçti. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın ve Motorlu Araç Satıcıları Federasyonu (MASFED) Genel Başkanı Aydın Erkoç’un Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) konusundaki açıklamaları sonrası ikinci el araç piyasasındaki son dakika gelişmeleri gündeme geldi. ÖTV indirimi ne zaman gelecek? İkinci el otomobil fiyatlarında düşüş olacak mı? ÖTV indirimi ikinci el piyasasına nasıl yansır? İşte detaylar…

ÖTV İNDİRİM YETKİSİ CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN’DA

Cumhurbaşkanı Erdoğan, geçtiğimiz hafta Resmi Gazete’de yayımlanan karar ile artık taşıtlarda ÖTV oranlarını 3 katına kadar çıkarabilecek ya da ÖTV düzeyini sıfıra indirebilecek. Alınan bu karar ile birlikte ÖTV indirimlerine dair son durum gelişmeleri gündeme gelmeye başladı. Daha önce motorlu araçların ÖTV oranlarını bir katına çıkarma ya da sıfıra indirme yetkisi Bakanlar Kurulu’na aitti ancak bu karar doğrudan Cumhurbaşkanı Erdoğan’a geçti. Alınan karar sonrası ÖTV indirimleri ile ilgili gelişmeler de merak konusu oldu.

MASFED GENEL BAŞKANI ERKOÇ’UN AÇIKLAMALARI

ÖTV’de indirim beklentisinin oluşmasıyla birlikte ikinci el araç piyasasında da satışlar durma noktasına geldi. MASFED Genel Başkanı Aydın Erkoç “Maliyet artışları, döviz kurlarının dalgalı seyri ve arz talep dengesinde yaşanan sıkıntılar sektörü olumsuz etkilerken, otomobil sahibi olmayı da zorlaştırdı. Yaz aylarının gelmesi ve bayramın yaklaşması sektörün hareketleri günler geçirmesini sağlamıştı. Ancak piyasa şu an durma noktasına geldi” dedi.

ÖTV İNDİRİMİ GELECEK Mİ?

Otomotiv sektöründe ÖTV indirim beklentisi gündeme gelmeye devam ederken Otomotiv Sanayii Derneği (OSD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Eroldu, ÖTV indirimi beklentilerinin mevcut şartlarda gerçekçi olmadığını belirtti ve “Tüketici talebi düşerse bu yönde bir beklenti olabilir” dedi.