GenelSağlık

Bazı kişiler için yaz aylarının kabusu oluyor: Vücudunuzda bu belirtilerin olup olmadığını hemen kontrol edin!

Küresel ısınmadaki artış sadece yerküreyi değil insanlığı da olumsuz etkiliyor. Bu da özellikle hassas ve alerjiye yatkın cilde sahip kişiler için yaz aylarının temel problemlerinden biri… Bu problemlerden biri de güneş alerjisi. Peki güneş alerjisinin belirtileri neler? Nasıl korunabiliriz?

Güneş alerjisinin belirtileri türüne göre değişiyor. Genel olarak ilk belirtiler güneşe maruz kaldıktan birkaç saat sonra küçük kırmızı sivilceler olarak görünüyor. Oldukça hızlı bir şekilde yayılıyor ve yalnızca yaz aylarında ortaya çıkıyor. Genellikle güneşe karşı hassas bölgeleri etkiliyorlar. Göğüs, kollar, omuzlar ve uyluklar en çok etkilenen bölgeler olarak biliniyor.

GÜNEŞ ALERJİSİ BELİRTİLERİ

Döküntü
Kızarıklık
Kaşıntı veya ağrı
Ciltte büyük hale gelebilen topaklar
Ciltte soyulma, kanama ve kabuklanma
Cilt kabarcıkları.

NASIL KORUNABİLİRİZ?

Güneş alerjisi belirtilerini önlemek için çok yüksek faktörlü (50+) güneş koruyucu kullanılması tavsiye ediliyor. Her iki saatte bir koruyucu krem bolca uygulanmalıdır. Hassas bölgeler için de güneş kremi de kullanabilirsiniz. Ayrıca güneşten koruyucu özelliği olan güneş gözlüklerinin kullanılması tavsiye edilir. Lezyonlar ortaya çıkarsa, gölgeye gitmeniz ve etkilenen bölgeleri hemen kapatmanız önerilir. Diğer yandan güneş ışınının en zararlı olduğu saatler olan 11-16 arasında dışarıda bulunmaktan da kaçınmanız gerekiyor.