DünyaEditörün SeçtikleriEkonomi

Yeni kriz geliyor: Şimdiden stok yapmaya başladılar! Kimse bulamayacak

Yeni krizin resmen başlayacağı belirtildi. Artış gösteren doğalgaz fiyatları Avrupa’da enerjinin yoğun kullanıldığı cam üretimini vurduğu açıklandı. Firmalar, konuya ilişkin acil durum hazırlığı yapmaya başladı.

Rusya ve Ukrayna arasında başlayan savaş enerji krizine daha sonra da cam üretimine sıçradı. Konuya ilişkin The Wall Stresst Journal’in hazırladığı habere göre Avrupa’da cam üretiminde kullanılan enerjinin büyük bir kısmı Rus doğalgazından sağlanıyor. Bu da üretimi ciddi derecede etkilemeye başladı.

YENİ KRİZ BEKLENİYOR

Avrupa’daki cam üreticileri ve üretimde kullanılan cam ürünleri kullanılan şişe imalatçıları, otomotiv ve inşaat sektöründeki firmalar konuya ilişkin resmen acil durum planı hazırlamaya başladı. Özellikle Avrupa’da içecek sektörü baskı altına girmeye başladı. Ukrayna’da faaliyet gösteren en az 2 üretici de dahil bazı şişe tedarikçileri fabrikaları kapatmak ve üretimi sınırlandırmak durumunda kaldı.

YENİ ÖNLEMLER ALINMAYA BAŞLADNI

İngiltere merkezli teslimat şirketi “Milk and More” ise cam şişelerinin ortalama ömrünü artırmaya çalıştıklarını söyledi. Şirket hasar görmüş şişeleri saptayacak tarayıcılar dahil şişelerini korumaya yönelik önlemler almaya başladı.

ÜRETİMİN BAŞKA BÖLGELERE AKTARILMASI DÜŞÜNÜLÜYOR

Bu önlemlere ek olarak bazı cam üreticileri de doğalgazdan petrole veya dizele geçiyor. Bazı büyük üreticiler de üretimlerinin bir kısmını gaz fiyatlarının daha düşük olduğu bölgelere aktarmayı düşünüyor.