Gündem

Petrol Fiyatları İçin Tarihi Toplantı! “Arz Kesintisiyle Fiyatlar Yükselebilir!”

Türkiye’de akaryakıt fiyatları son haftalarda çok sık dalgalanmaya başladı. Küresel piyasalarda değişiklik gösteren Brent petrol varil fiyatında görülen son düşüşlerin ardından Türkiye’de akaryakıt fiyatlarına da yüksek oranlı zamların ardından hafta sonunda büyük indirimler yansıtıldı. Ancak hafta içinde, bu indirimler sonrası yeni zamların geleceği de duyuruldu. Akaryakıt fiyatlarındaki değişimleri tetikleyen petrol fiyatlarına ilişkin olarak piyasalar kritik karara odaklandı.

Petrol piyasasında şimdi tüm gözler, OPEC+ toplantısından çıkacak olan karara çevrildi. Toplantıdan üretim kotalarının aynı tutulması veya üretimin düşürülmesi yönünde kararların çıkabileceği belirtiliyor. Zira geçtiğimiz günlerde OPEC+ üyesi ülkelerden gelen açıklamalar, bu yönde kararların çıkabileceği sinyallerini taşıyordu. Üretimin düşürülmesi kararı, petrol fiyatlarındaki olası artışları tetikleyebilir. İşte detaylar…

PETROL ARZI ARTACAK MI?

OPEC+ üye ülkelerinin toplantısından Ekim ayı adına petrol üretim kotalarının değiştirilmesi kararının çıkması beklenmiyor. Ancak bazı kaynaklar, ekonomik yavaşlama ya da resesyon endişeleri nedeniyle “düşen fiyatları destekleme” amacıyla küçük çaplı bir üretim kesintisi kararının alınabileceğini ifade ediyor. OPEC+, talep sorunları gündeme gelmeye devam ederken, söz konusu toplantıda bir araya gelecek. Tahran’ın 2015 nükleer anlaşmasına, taraf diğer ülkelerle anlaşmaya varılması durumunda İran petrolünün piyasalara dönebileceği, haliyle petrol arzının artabileceği ifade ediliyor.

ARZ KESİNTİSİ SİNYALLERİ

Bilindiği üzere Brent ham petrolünün varil fiyatı Haziran’da 120 doları gördükten sonra Batı ülkelerinde oluşan ekonomik yavaşlama ve resesyon endişeleri nedeniyle 92 dolara kadar gerilemişti. Bir diğer yandan Suudi Arabistan da geçtiğimiz ay petrol fiyatlarındaki düşüşleri önlemek için üretim kesintisine gidebileceğinin sinyallerini vermişti. Gelen sinyaller ve toplantıdan çıkacak olan net sonuçlarla birlikte Türkiye’de akaryakıt fiyatlarının da şekillenmesi bekleniyor. Cumartesi gününden itibaren devreye alınan benzin ve motorin zamlarından sonra 6 Eylül Salı gününden itibaren akaryakıtta zam uygulanması bekleniyor.