Gündem

Asgari ücret, memur ve emekli maaşlarına ne kadar zam yapılacak? İşte ortaya çıkan hesaplama!

Temmuz ayında memur ve emeklilere, standart olarak uygulanan enflasyon artış oranındaki zam uygulaması kapsamında yeni zamlar verilmişti. Bununla birlikte ilk 6 aylık enflasyon artış rakamları sonrasında memur ve memur emeklilerine yüzde 41,69 oranda, SSK ve Bağ-Kur emeklilerine ise yüzde 42,35 oranda zam yansıtılmıştı. Bir diğer yandan en düşük emekli maaşı da 3.500 TL’ye yükseltilmişti.

6 ayda bir zamlanan bu maaşların yanı sıra, normal şartlarda Aralık ayında olmak üzere yılda bir kez zam uygulanan asgari ücrete de Temmuz’da yüksek enflasyon etkeninden dolayı zam uygulanmıştı. bu zamlar sonrasında, Ocak ayında yükselecek olan maaşlar için de geri sayım başladı. Memur, emekli ve asgari ücretli çalışan maaşlarında hangi oranda zamlar bekleniyor? İşte detaylar…

OCAK’TA MAAŞLARA HANGİ ORANLARDA ZAM GELİYOR?

Yaklaşık 14 milyon emekli, 5 milyon kamu çalışanı ve 8 milyon asgari ücretli çalışan, Ocak ayında maaşlara uygulanacak zamlar için geri sayıma başladı. Ek zamlar da dikkate alındığında, bu yılki zamlar enflasyon artışının üzerinde olacak. Ocak ayı ile birlikte, gerçekleşen 6 aylık (Temmuz-Aralık) enflasyon verisi ve yıllık enflasyon dikkate alınarak en düşük emekli maaşının enflasyonun üzerinde zamlanması bekleniyor. Ayrıca burada uygulanacak olan düzenlemenin, Aralık ayında belirlenecek olan asgari ücretin tespitinde de etkili olması bekleniyor.

MEMUR VE EMEKLİLERE NE KADAR ZAM YAPILACAK?

Gündemde, en düşük emekli maaş tutarının asgari ücret kadar olması formülü yer alırken, taban maaşın belirlenmesinin ardından emekliler için 6 aylık enflasyon artışı kadar zam uygulanacak. Bu zamma ilave bir puanın eklenip eklenmeyeceği de enflasyon rakamlarına göre belirlenecek. Orta Vadeli Program yılsonu beklentisinde yüzde 65’lik enflasyon öngörüsü yer alıyor ve bu orana göre 6 aylık artışın da yüzde 20 olması bekleniyor. Ayrıca memur ve memur emeklileri burada, toplu sözleşmedeki yüzde 8’lik zam oranına ve 6 aylık enflasyon farkına göre zam alacak.