Teknoloji geliştikçe dijital çağa ayak uydurma yaşı da giderek düşüyor. Günümüzde ilkokul çağındaki ve daha küçük yaş gruplarındaki çocuklar teknolojinin çok daha fazla içinde. Ancak teknolojide ilerleme bazı tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Özellikle bireylerin ruh sağlığını etkileyen oyunlar bunlardan biri…
Uzmanlar, Momo ve Mavi Balina gibi tehlike yaratan oyunlardan sonra ‘Huggy Wuggy’ karakteriyle ilgili uyarıda da bulundular. Uzman Psikolog Ramazan Saygı Şimşek, “Okullar açıldığından bu yana çocuklar arasında boğaz sıkma davranışında patlama yaşanıyor. Her gün onlarca eğitimci ve veliden şikayet mesajları alıyoruz. CİMER’e de son haftalarda başvurular oldu bu konuda. Aslında 12 yaşından büyükler için kurgulanmış dijital bir korku oyunun başkarakteri Huggy Wuggy. Bunun oyuncağını alan çocuk, daha sonra cep telefonu veya tablet üzerinden oyunu ve videolarına da erişiyor.” ifadelerini kullanarak tehlikeye dikkat çekti.
BOĞAZLARINI SIKIYORLAR
Uzm. Psikolog Ramazan Saygı Şimşek, “Okullar açıldığından bu yana çocuklar arasında boğaz sıkma davranışında büyük bir artış yaşanıyor. Her gün onlarca eğitimci ve veliden şikayet mesajları alıyoruz. Bu oyunun ana özelliği, oyundaki Huggy Wuggy karakterinin insanları, özellikle de çocukları boğazından sıkarak ya da keserek öldürmeye çalışması. Okullardan, eğitimcilerden çok sık mesajlar alıyoruz. Bununla ilgili vakalarımız arttı. ‘Oğlumun, kızımın boğazı sıkıldı. Çok korkuyor’ şeklinde bize başvuruyor veliler.”
“Hatta bir vakamız vardı, 6 aylık gebe olan bir annenin 6 yaşındaki oğlu, aynen şu ifadeyi kullanmış: ‘Anne biliyor musun, kardeşim doğduktan sonra onun boğazını sıkacağım.’ Anne neden oğlum dediğinde, ‘Çünkü Huggy Wuggy öyle yapıyor’ diyor. Buradaki asıl tehlike oyuncak değil. Oyuncağı tanıyan çocuğun bir şekilde videolarına ve oyunun kendisine ulaşması. Okulların açılmasıyla birlikte bu oyunu ve karakteri, oyuncağı bilen çocuklar arkadaşlarına da gösterdiler. Çünkü kreşlere, okullara bu oyuncakla giden çocuklar çok fazla. Çocuklar bir şekilde bu oyunun videolarına ya da oyunun kendisine ulaştıklarında, korkunç bir sahneyle karşılaşıyorlar. Ana karakter karanlık ve terk edilmiş bir yerde ve insanları, çocukları boğazlayarak ilerliyor” dedi.
ÇOCUKLARIN SAĞLIĞI TEHDİT ALTINDA
Uzman Klinik Psikolog Aybüke Akdeniz ise bu yıl tamamen yüz yüze eğitime geçilmesiyle beraber çocuklar arasındaki etkileşimin artmasına bağlı olarak bu oyuncağın daha da popüler hale geldiğine dikkat çekerek “Birbirleriyle etkileşimleri arttığı için daha da çok yayıldı. Çocuklar korkuya bağlı uyku sorunları ile geliyorlar. Gece yalnız yatamayan, alt ıslatma problemi başlayan çocukları çok sık görür olduk. Çocukların birbirlerine karşı davranış bozuklukları çok arttı, ama en çok gördüğümüz durum korku. ‘Huggy Wuggy gerçekmiş ve ben bundan gerçekten çok korkuyorum, böyle bir şey gerçekten var mı?’ diye bana soruyor çocuk. Oysaki oyuncakla oynayan bir çocuk da değil aslında. Ama arkadaşlarıyla konuşurken duyduğu için, böyle bir korku geliştirmiş. Öğretmenler de daha çok okullarda saldırganlığın arttığına, çocuklar arasında birbirlerinin boğazını sıkma davranışlarının arttığına yönelik şikayetlerde bulunuyorlar. Aynı zamanda akran zorbalığını da tetikleyen bir davranış modeline dönüşebiliyor. Okullara bu oyuncakların kesinlikle girmemesi gerekiyor” ifadelerini kullandı.