Editörün SeçtikleriEkonomiGenelGündem

Herkes bunu bekliyordu: Sonunda Meclis’ten geçti! KYK borçları resmen düşüyor

Milyonların beklediği gelişme bu sabah belli oldu! Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın talimatıyla KYK borçlarının faizlerinin silineceği açıklanmıştı. Bir son dakika haberine göre mecliste görüşülen Gelir Vergisi Kanunu ile Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi’nin, öğrencilerin kredi borçlarının faizsiz ödenmesini içeren düzenlemelerin de yer aldığı 25 maddesi resmen kabul edildi.

Yüksek Öğrenim Kredi ve Yurt Hizmetleri Kanunu’nda yapılan değişiklikle öğrenim kredisi alanlar borçlarını aldıkları tutar kadar ödeyecekler. Öncesinde, alınan tutarın üzerine faiz yükü biniyordu.

BORÇ ÖDEMESİ 2 YIL SONRA BAŞLIYOR

Okulundan mezun olan veya herhangi bir nedenle öğretim kurumuyla ilişiği kesilenlerin borç geri ödemeleri 2 yıl sonra başlıyor. Ödemeler aylık taksitlerle yapılıyor.

KYK kredi borçlarıyla ilgili merak edilen diğer detaylar ise şöyle:

Borçlu kişi çalışmadığı taktirde borcunu erteleyebiliyor. Eğer borçlunun çalışmadığı SGK’den teyit edilirse ilk yıl herhangi bir ilave olmadan, sonraki yıllarda ise her yıl için verilen miktara yüzde 10 eklenerek kredi borcu hesaplanıyor. Erteleme işlemi ise en fazla üç kere yapılabiliyor.

BORCUNU ÇOKTAN ÖDEYENLER PARASINI GERİ ALMAYACAK

Bu maddenin yürürlüğe girdiği tarihten önce tahsil edilen tutarlar iade edilmeyecek ve vergi dairesine takip için bildirildiği halde henüz tahsil edilmemiş kredi taksitleri içerisindeki endeks tutarları terkin edildikten sonra bakiye taksitler vadesinde ödenmediği takdirde takip edilmeye devam olunacak.