Editörün SeçtikleriEkonomiGündem

Milyonlarca çalışan bayram edecek! Asgari ücret zammı belli oldu: Kulislerden gelen bilgi şoke etti

Milyonlarca kişini beklediği asgari ücret zam oranının belli olduğu iddia edildi. Aralık ayının ikinci haftasında toplanması beklenen Asgari Ücret Tespit Komisyonu, gerçekleştireceği 3 toplantı sonrası belirlenen rakamı duyuracağı belirtilirken Ocak 2023 zammının ne kadar olacağı merak konusu olduğu paylaşıldı.

BAKAN BİLGİN’DEN AÇIKLAMA

Asgari ücret zammı için önemli açıklamalarda bulunan Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin bir açıklama yapmıştı. Bakan Bilgin açıklamalarında şu ifadelere yer vermişti:

“Dile getirilen birçok rakam var. İşletmelerin ödeyebileceği bir ücret arayışındayız. Hayali değil gerçekçi bir rakam olacak. Çalışan maaşları yüzünden işletme kapısına kilit vuracak bir rakam olmayacak. Zam oranı çalışan ve işverenlerle yapılacak anketlerle belirlenecek”

YÜZDE 50 ZAM GÖRÜNDÜ

Konu ile ilgili olarak İşveren ve yetkililer arasında yapılan görüşmeler tam gaz devam ederken kulislerde konuşulanlara göre, asgari ücret taraflarının ara ara görüştüğü, çeşitli istişareler yaptığı belirtiliyor. Peki asgari ücrete yüzde 50 zam gelir mi? Dev şirketler bu zam oranına yeşil ışık yaktı ve asgari ücrete yüzde 50 zam görüldü.

Asgari ücret şu an net olarak 5.500 TL. Yüzde 50 zam gelmesi halinde bu rakam 8.250 TL olacağı iddia edildi ve işverenlerin bu tutara sıcak baktığı belirtildi. Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılması ile işverenin maliyeti de yaklaşık 4 bin TL olacağı ifade edildi.

Bununla beraber yüzde 5 SGK prim desteği ile birlikte bir işçinin toplam maliyeti yüzde 50 zam sonrası 12 bin TL’yi bulacağı aktarıldı.