Teknoloji

En popüler teknoloji firmaları çöküşe geçiyor! Meta, Microsoft, Twitter ve daha fazlası kritik eşiği aştı!

Türkiye’nin en zenginleri listesinde yer alan ve sosyal medyanın kalbini oluşturan uygulamaların sektörel anlamda çöküş sürecine tanık oluyoruz. Ekonomik kriz süreci özellikle Microsoft, Twitter, Amazon ya da Meta gibi hem sosyal medya alanını aktif kullanabilmeyi hem de online ortamda alışveriş yapabilmeyi kolaylaştıran uygulamaların çöküş süreci yakın gözüküyor.

Firmaların tutarlı bir şekilde geleceğe dönük ele aldıkları kararlılık süreçleri ekonomik kriz ile beraber sürdürülebilirliğini yitiriyor. Bu durum şirketlerin mali olarak kriz sürecine giriş yapmasına sebep oluyor. Yükselen enflasyonun resesyondaki endişenin teknoloji firmaları arasında ön plana çıkan bu markaları hedef aldığı görülüyor.

MALİ KRİZ SÜRECİ ADIM ADIM GELİYOR!

Öte yandan elde edilen veriler şirketlerin pandemi dönemi ile beraber hızlı bir şekilde artan gelirlerindeki sert düşüşleri de gözler önüne seriyor. 2022 yılı içerisinde Microsoft, Twitter ve Facebook kendi bünyelerinde çalışan elemanlarından onlarca kişiyi işten çıkarma kararı almıştı. Bu maliyetlerde artış ve kriz sürecinin bir başlangıcı olarak görülüyordu.

TEKNOLOJİ ŞİRKETLERE KÜÇÜLMEYE GİDİYOR!

Öte yandan ileriye dönük beklenti sürecine bakıldığında 4. çeyrekle beraber %9.2’lik düşüş bekleniyor. Bu rakam son 7 yıllık sürecin en acı kaybını ortaya koyacak. Bu tarz yorumların oluşmasındaki bir başka önemli konu ise işten çıkarılmaların gün geçtikçe artmasıydı. Microsoft geçtiğimiz hafta 10.000 işçi çıkarma kararı aldığını duyurdu. Geçen yıl ise bin çalışanı için bu kararı uygulatmıştı. Küçülmenin 2023 yılının 3.çeyreğine kadar devam etmesi bekleniyor.

Google 12 bin çalışanını çıkaracağını, Amazon ise en büyük çıkarma olan 18.000 işçinin görevini sonlandıracağını duyurdu. Geçtiğimiz yılın toplam verileri ise 153 bin 678  işçinin teknoloji şirketleri tarafından işten çıkarıldığını resmen ortaya koydu.